Som et av verdens mest besøkte nettsteder kommer innhold fra Wikipedia høyt opp når Google rangerer søkeresultater. Dette gjelder også bilder.
Dette ble nylig utnyttet av The North Face, en leverandør av utstyr for friluftsliv, i en fersk markedskampanje. I samarbeid med reklamebyrået Leo Burnett Tailor Made i Brasil, erstattet selskapet en rekke bilder i utvalgte Wikipedia-artikler med sine egne. I stedet for bilder som bare viser stedene som omtales i artiklene, viste bildene modeller med The North Face-artikler, fotografert på de samme stedene.
Dermed skal selskapets bilder ha dukket høyt opp i søketreffene hos Google, når brukere søkte etter de aktuelle stedene. Dette skriver AdAge, som også gjengir en video The North Face har utgitt om stuntet.
Reisen starter hos Google
Bakgrunnen for det hele er en antakelse om at veldig mange som planlegger en reise, starter planleggingen i søketjenesten til Google. Målet til The North Face skal ha vært å nå til topps i søkeresultatene uten å bruke penger på det.
The North Face ble etablert som en selvstendig butikk for klatreutstyr i San Francisco i 1966. Siden da har selskapet vokst til å bli blant verdens største og mest kjente leverandører av friluftsklær og annet utstyr.
– Oppdraget vårt er å utvide grensene våre, slik at våre kunder kan overvinne sine grenser. Med «Top of Images»-prosjektet oppnådde vi posisjoneringen vår og plasserte produktene våre på en på en fullstendig kontekstualisert måte, ettersom disse produktene går hånd-i-hånd med disse destinasjonene, sier Fabricio Luzzi, CEO hos The North Face Brazil, til AdAge.
Misbrukt
Wikimedia Foundation, som utgir Wikipedia, er alt annet enn fornøyde med stuntet. Ikke minst det at The North Face skriver at dette er gjort i samarbeid med leksikonet, noe som tydelig ikke stemmer, har stiftelsen til å reagere.
– Når The North Face utnytter tilliten du har til Wikipedia, for å selge deg mer klær, bør du bli sint. Det å legge til innhold som kun er ment for kommersiell promotering, bryter direkte mot policyene, hensikten og oppdraget til Wikipedia om å tilby nøytral, faktabasert kunnskap til verden, skriver Wikimedia.
Frivillige skal ha fjernet de aktuelle bildene temmelig raskt etter at stuntet ble kjent.
Ber om unnskyldning
The North Face har i ettertid muligens forstått at selskapet har gått for langt, men ikke alle syns at unnskyldningen som selskapet har publisert på Twitter, går langt nok.