Flere amerikanske sheriffer tar nå til orde for at Google må skru av en populær funksjonalitet i mobilapplikasjonen Waze, som utgis av et israelsk selskap Google kjøpte i 2013. Dette skriver The Guardian.
Waze er en navigasjonsapp som i utgangspunktet måler hvor fort brukerne kjører på en viss strekning og gjengir dette anonymt i kartet. Dermed kan andre brukere i sanntid se på kartet hvor raskt eller tregt det går på denne strekningen. For eksempel kjører trafikken i skrivende stund med en fart på omtrent 13 km/t på E-18 forbi Bekkelagskaia i Oslo.
Men brukerne kan også selv rapportere om ulike tilstander, som kø, stengte veier, veiarbeid og ulykker, men også det sheriffene reagerer på – politiets tilstedeværelse.
Ved hjelp av et par trykk på mobilskjermen kan brukerne markere på kartet hvor de har sett politiet, enten fullt synlig eller i skjul. I utgangspunktet fortelles det ingenting om hva politiet gjør på stedet. Man kan ikke se i appen om de i gang med en fartskontroll eller spiser lunsj. Men de er mulige å lokalisere.
Angrep
Det flere sheriffer i USA nå frykter, er at tjenesten kan brukes av terrorister og andre som vil lokalisere og angripe vilkårlige politiansatte. Det er ingen kjent, sikkert forbindelse mellom bruk av Waze og angrep på politiet, men enkelte frykter at det bare er et spørsmål om tid. Derfor legges det nå press på Google for å få selskapet til å deaktivere denne funksjonen.
– Politifellesskapet er nødt til å koordinere en innsats for å få eieren, Google, til å opptre som den ansvarlige samfunnsaktøren de alltid har vært, og til å fjerne denne funksjonaliteten fra applikasjoner allerede før det kommer et søksmål eller en lovfestet handling, sier sheriff Mike Brown i Bedford County, Virginia, til The Guardian. Han er formann for den tekniske komiteen til National Sheriffs Association (NSA).
Uenighet
Nuala O’Connor, som leder den amerikanske borgerrettighetsorganisasjonen Center for Democracy and Technology, mener på sin side at Google ikke bør deaktivere politirapport-funksjonen.
– Jeg mener det ikke er legitimt å be en person-til-person-kommunikasjon om å opphøre bare fordi den rapporterer om synlig politi, sier hun. Hun mener at personvernforkjempere er mer opptatt av hvor mye brukerinformasjon Waze i stedet med politiet. Så lenge appen er i bruk, blir brukerens posisjon nødvendigvis registrert.
– Vi er veldig opptatt av trygghet og sikkerhet, samarbeider med NYPD og politi- og transportetater over hele verden og deler informasjon om trafikkulykker og veisperringer for å hjelpe kommunene til bedre å forstå hva som skjer i byene deres i sanntid, sier Julie Mossler, global kommunikasjonssjef i Waze, til The Register.
Saken har blitt oppdatert etter publisering med en kommentar fra Waze.