NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

MIT-forskere har laget «hacke-sikker» trådløsteknologi for smarte dingser

Hand using smartphone by app smart home on mobile for remote control everything in home by wifi network.
Hand using smartphone by app smart home on mobile for remote control everything in home by wifi network. Foto: Colourbox/27925075
10. juni 2018 - 05:00

Trådløsteknologien er alltid utsatt for sikkerhetstrusler, og med omfanget av trådløse smartdingser er problemet blitt mer prekært. Nå har det kommet et nytt fremstøt fra det prestisjetunge teknologiuniversitetet MIT som skal gjøre smarte, nettilkoblede enheter veldig vanskelig å hacke, som EurekAlert rapporterer.

Den nye løsningen, som altså retter seg mot «tingenes Internett»-enheter, benytter seg av noe som heter «frekvens-hopping». Dette er en løsning som innebærer å sende datapakkene – som hver inneholder tusenvis av individuelle bits – på en vilkårlig, unik radiofrekvens slik at hackere ikke kan identifisere én bestemt datapakke.

Lynrask hopping

Denne teknologien er ikke ny, men dagens utgave har den svakheten at hele datapakker beveger seg sakte nok til at de er sårbare for hackere. MIT-forskerne tok sikte på å løse dette ved å utvikle en radiosender hvor hver enkelt informasjonsenhet, altså 1 eller 0, benytter seg av frekvenshopping hvert mikrosekund – det samme som ett millionsdels sekund.

Til sammenligning tar det ifølge forskerne rundt 612 mikrosekunder å sende én hel datapakke over en enkelt kanal med en vanlig BLE-sender (Bluetooth Low Energy), som ofte brukes i «tingenes Internett»-enheter. MIT-forskerne sier at en hacker kun trenger ett mikrosekund på å identifisere frekvensen, og siden datapakken befinner seg i kanalen såpass lenge har man nok tid til å skrive over dataene i resten av datapakken.

Med den nye løsningen skal det altså gå for fort til at hackere kan klare å henge med i svingene, noe som altså skal gjøre kommunikasjonen med de trådløse enheterne mye sikrere.

RF-senderen som forskerne laget bytter hurtig mellom en lang rekke ulike RF-kanaler og sender informasjonen for én bit for hvert «hopp» mellom kanalene. Forskerne laget også en kanalgenerator som velger vilkårlige kanaler for sending av hver bit hvert mikrosekund. 

I tillegg ble det også utviklet en trådløsprotokoll som støtter den nye, lynraske frekvenshoppingen, som et alternativ til dagens vanlige WiFi- og Bluetooth-løsning. Forskerne skal presentere den nye teknologien på IEEE Radio Frequency Integrated Circuits Symposium-konferansen, som går av stabelen på søndag.

Les også: Langt flere nettverksprodukter enn først antatt er berørt av den farlige VPNFilter-skadevaren »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra