Kairo/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Bruken av mobiltelefon har eksplodert i Afrika de siste årene. Det gir ikke bare økonomisk vekst, men har også svært positive følger både politisk og sosialt.
En tredel av Afrikas knappe én milliard innbyggere er blitt mobilbrukere i en revolusjon som har store positive ringvirkninger for kontinentet, ifølge en fersk FN-rapport.
Mobiltelefoni har ikke bare gjort det enklere å drive handel i Afrika, men også bidratt til å binde kontinentet sammen på en helt ny måte. Både arbeidere og flyktninger som er langt hjemmefra, kan holde kontakten med sine kjære på en helt annen måte, forklarer Afrika-kjenner Kjetil Tronvoll.
– Mange greier å vedlikeholde en familiær base på et hjemsted selv om man ikke er hjemme, sier han til NTB.
Tronvoll mener revolusjonen i mobiltelefoni har skutt fart de siste tre-fire årene. Det har ført til at by og land er blitt knyttet langt tettere sammen.
– Jeg kom nettopp tilbake fra Øst-Sudan og Nord-Etiopia. Midt i ørkenen kunne jeg ta opp mobiltelefonen og snakke på en klar linje til Oslo eller hvor som helst ellers, sier han.
Politisk sprengstoff
Bruken av mobiltelefon har også fått store politiske følger, fordi den nye teknologien på svært kort tid gjør det mulig å mobilisere til demonstrasjoner og politiske markeringer.
Etter valget i Etiopia i 2005 greide opposisjonen på rekordtid å sammenkalle titusener av mennesker til masseprotester ved hjelp av tekstmeldinger. Det førte til at myndighetene forbød tekstmeldinger helt til sist vinter, ifølge Tronvoll, som er førsteamanuensis ved Norsk senter for menneskerettigheter.
Under valget på øya Zanzibar, som tilhører Tanzania, ble valgobservatører via tekstmeldinger fra andre land tipset om hvor det ble fusket.
– Informasjonsspredning er makt, og her blir tekstmeldinger brukt til å spre kunnskap. Det ønsker visse regimer å beholde kontroll over, sier den norske forskeren.
Økonomisk vekst
Den raske økonomiske veksten i Afrika stimuleres av større konkurranse og politiske og juridiske reformer av de afrikanske telekom-markedene, fastslår generalsekretæren i FNs internasjonale union for telekom (ITU).
– Liberaliseringen av markedet fortsetter. De fleste landene har etablert kontrollorganer for å sikre et rettferdig, konkurransedyktig og åpent miljø, sier generalsekretær Hamadoun Touré
Verden beveger seg mot en informasjonsalder som gjør den til en global landsby, understreket Egypts kommunikasjonsminister Tarek Kamel på en konferanse i Kairo nylig.
– Teknologi er helt sentralt for å skape økonomisk vekst og bedre levestandarder, slo han fast.
Kjetil Tronvoll peker på at mobiltelefoni skaper mye småhandel i form av mobilkiosker og også forenkler kontakt mellom afrikanske handelsnettverk.
Les også:
- [02.03.2009] Mer enn tre av fem har mobil
- [02.03.2009] Telefoni og bredbånd er BILLIG i Norge
- [25.09.2008] Innen jul har tre av fem i verden en mobil
- [11.02.2008] Rwanda vil bli IT-midtpunkt i Afrika
- [06.02.2008] Gir IKT skylden for sosial ulikhet
- [25.09.2007] SMS kan redde afrikanske språk