JUSS OG SAMFUNN

Mobilnettet taklet katastrofen

Tjenesten til Telenor reddet av ferie og nytt utstyr.

Regjeringskvartalet ble fredag ettermiddag hardt rammet av en bilbombe.
Regjeringskvartalet ble fredag ettermiddag hardt rammet av en bilbombe. Bilde: Harald Brombach
25. juli 2011 - 09:34

Fredag cirka klokken 15.20 gikk det av en alvorlig bilbombe ved regjeringskvartalet midt i Oslo Sentrum, og timer etterpå startet en blodig massakre på AuFs sommerleir på Utøya. En grusom hendelse som så langt har krevd minst 93 menneskeliv.

I en slik situasjon skapes det enormt press på kommunikasjonsnettene, og særlig mobilnettet. I dette intervjuet oppsummerer Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, hvordan deres mobilnett klarte seg de kritiske timene fredag 22. juli 2011.

– Det er viktig at mobilnettet fungerer i slike situasjoner. Vi har prosedyrer for hvordan vi skal opptre og hva vi skal gjøre. I Oslo sentrum på fredag fungerte nettet bra, men det var oppe mot sperregrensen. Uti fra de rapporter vi har tatt ut kan vi ikke se at vi hadde store problemer med nettet i Oslo sentrum, sier Amundsen til digi.no.

Han sier at dersom den grusomme hendelsen hadde funnet sted på en vanlig fredag, nesten når som helst ellers på året, og ikke midt i fellesferien, hadde det blitt betydelige problemer med fremkommelighet. I det aktuelle området, rundt Regjeringskvartalet og sentrumsområdene, er det området med best kapasitet.

Halvannen time etter at bomben gikk av i Oslo sentrum, ba politiet folk om å trekke ut av sentrum. I timene som fulgte ble det da mer press på mobilnettet i pårørende-områdene. I Oslo dreide sette seg først og fremst om områdene rundt Ullevål sykehus, der skadde fra eksplosjonen i Oslo ble fraktet. Amundsen foretok selv tester i området for å undersøke tilstanden i nettet.

– Der var det ingen avvisning, sier Amundsen til digi.no.

Bombeanslaget mot regjeringskvartalet ble ikke lang tid etter avløst av en grusom massakre på den idylliske øyen Utøya i Tyrifjorden. Over 80 personer, barn og ungdommer, ble regelrett henrettet av Anders Behring Breivik.

Skadde fra grusomhetene på øyen ble sammen med pårørende og andre samlet på Sundvollen Hotell. Amundsen forteller at hotellet har vært under renovasjon, noe som har gjort at det har vært betydelig lavere kapasitet. Blant annet var det svært dårlig kapasitet innendørs i Telenors mobilnett på hotellet.

Telenor vurderte å flytte over en mobil basestasjon, men det ville tatt så lang tid før en slik midlertidig stasjon var oppe.

I begynnelsen av juni ble Telenor ferdig med å bytte alt utstyr i Oslo sentrum til nye stasjoner fra Huawei. Dette økte kapasiteten betydelig, sier Amundsen.

– Om ikke vi hadde gjort det, hadde vi fått problemer, sier Amundsen til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Politiet skal også ha oppfordret publikum i Oslo sentrum om å være forsiktige med å bruke sine mobiltelefoner. Dette kjenner imidlertid ikke Amundsen til og han sier til digi.no at det ikke skjedde på anmodning fra Telenor.

Det har ikke lykkes digi.no å komme i kontakt med NetCom mandag morgen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.