TELEKOM

Mobiloperatørene vil ta tilbake meldingsmarkedet

Samarbeider med Google om potiensiell SMS-arvtaker.

Reduserte inntekter fra SMS kan være en årsak til at mobiloperatørene endelig samarbeider om en moderne meldingstjeneste.
Reduserte inntekter fra SMS kan være en årsak til at mobiloperatørene endelig samarbeider om en moderne meldingstjeneste. Bilde: nektarstock
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. feb. 2016 - 11:16

En rekke store mobiloperatører, inkludert Telenor og TeliaSonera, kunngjorde i går at de sammen med Google og GSMA har tatt initiativ til en ny og åpen meldingstjeneste som fungerer på tvers av operatørene og i alle fall på Android-baserte enheter.

Tjenesten skal tilby langt mer funksjonalitet enn det som er tilgjengelig med SMS og MMS i dag. Dette inkluderer gruppechat, deling av høyoppløste bilder og annet innhold, lesebekreftelser, videosamtaler og tilstedeværelse («presence»). Alt skal være internettbasert.

RCS

Utgangspunktet for den nye tjenesten er derimot ikke nytt. Det dreier seg om Rich Communications Services (RCS), en teknologi som har blitt utviklet i regi av GSMA siden 2008. Fra 2012 har en rekke mobiloperatører kommet med RCS-baserte tjenester, men tjenestene har i liten grad fungert på tvers av operatørene.

Med det nye initiativet skal operatørene samkjøres rundt en universell profil basert på GSMAs RCS-spesifikasjon og en RCS-klient for Android som Google utvikler i samarbeid med operatører og enhetsleverandører.

Klienten fra Google vil også bli tilbudt i en åpen kildekode-utgave, sammen med programmeringsgrensesnitt som utviklere kan benytte til å forbedre og utvide klienten. Den universelle RCS-profilen skal kunne implementeres også av andre operativsystemer med støtte gjennom en formell GSMA-akkrediteringsprosess.

«Framtidens kommunikasjonstjeneste»

– RCS opplever fortsatt organisk vekst omkring i verden, hvor 47 operatører i 34 land har lansert tjenester til nå. Dette initiativet vil dog kraftig forenkle og akselerere utbredelsen av teknologien, samt vise hvordan mobilbrukere vil kommunisere med hverandre i framtiden, sier Alex Sinclair, teknologidirektør i GSMA, i en pressemelding.

– Googles bidrag vil gi operatørene en ny mulighet til en rik og konsistent implementering på tvers av Android-enheter, samt tilby et virkelig skritt videre for meldingsopplevelsen til forbrukere globalt.

Spørsmålet er om ikke all denne enigheten kommer lovlig sent. Selv om SMS fortsatt er en mye brukt tjeneste i mange land, har mer avansert meldingsutveksling fra helt andre leverandører blitt omfavnet av enorme mengder brukere. Dette gjelder blant annet Facebooks Messenger- og WhatsApp-tjenester.

 

Ganske blanke ark

Fordelen med SMS er at alle som har en mobiltelefon kan motta meldingene uten først å måtte ta i bruk en ny tjeneste eller app. Slik er det ikke for noen annen meldingstjeneste.

Selv om mobiloperatørenes fortrinn er at mange av dem fortsatt til en viss grad kan forhåndsinstallere apper på smartmobiler de selger, så det ikke gitt at alle kontaktene til abonnenten har tilgang til tjenesten. For så langt er det langt fra alle mobiloperatører som deltar i initiativet.

WhatsApp og andre tjenester fungerer helt uavhengig av hvilken operatør brukeren benytter.

Google har heller ikke lykkes veldig godt med å gjøre selskapets meldingstjenester, først Google Talk og senere Hangouts, til allemannseie.

Grunnlaget for selskapets interesse i dette initiativet er trolig først og fremst knyttet til Jibe, et selskap Google kjøpte i fjor. Med Jibe Platform tilbyr Google en tjeneste som mobiloperatører kan bruke til å tilby en RCS, dersom de ikke ønsker å etablere sin egen RCS-infrastruktur.

Ifølge TechCrunch er det ventet at Googles RCS-klient for Android vil bli tilgjengelig i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra