Mange dummet seg ut under hurra-årene på slutten av 90-tallet og nå kommer regningen på bordet. Et eksempel er Deutsche Telekom som i går meldte et tap på astronomiske 179 milliarder kroner i tredje kvartal, noe som skyldes avskrivninger av prisen selskapet betalte for sine UMTS-lisenser.
Men den amerikanske mobilbransjen har langt på vei sluppet unna. Den viktigste årsakene er at USA aldri avholdt noen UMTS-auksjoner, delvis fordi man tidlig brukte opp UMTS-spektrumet. Men den amerikanske telebransjen deltok likevel i en høyt priset auksjonsrunde som de angret dypt på i ettertid. I 1996 kjøpte teleselskapet Nextwave 63 frekvenser fra FCC (de amerikanske telemyndighetene). Da selskapet gikk konkurs, solgte FCC lisensene igjen til en rekke teleselskaper for hele 118 milliarder kroner (16 milliarder dollar).
Det var Verizon Wireless, eid av Verizon og europeiske Vodafone som handlet ivrigst. Etter en serie med rettssaker mellom Nextwave-boet og FCC om rettighetene til frekvensen, har FCC nå bestemt seg for å annullere auksjonen og løse kjøperne fra de enorme regningene, skriver Wall Street Journal. FCC har lagt til grunn at bransjen sliter med "alvorlige økonomiske vanskeligheter".
Avgjørelsen er nok et enorm lettelse for Vodafone og mange amerikanske mobilselskaper. Det er likevel uklart hva som skjer med lisensene. Saken har gått til høyesterett mens den amerikanske mobilbransjen venter på en avgjørelse om salg - til langt lavere priser.