RUSSLAND

Moskva skroter Microsoft

Opptil 600 000 klienter og servere skal over på russiske alternativer.

Moskva skal erstatte Microsoft Exchange og Outlook for nærmere 600.000 offentlig ansatte. Illustrasjonsfoto av Vasilij-katedralen, midt mellom Den røde plass og Kreml.
Moskva skal erstatte Microsoft Exchange og Outlook for nærmere 600.000 offentlig ansatte. Illustrasjonsfoto av Vasilij-katedralen, midt mellom Den røde plass og Kreml. Bilde: Åserud, Lise
28. sep. 2016 - 10:53

Myndighetene i den russiske hovedstaden har lyttet til president Putins formaninger om å gjøre seg mindre avhengig av vestlig programvare. Det melder Bloomberg.

I første omgang skal Moskva by erstatte Microsoft Exchange Server og Outlook-klienter for 6 000 offentlige ansatte.

Disse skal migreres til en skybasert eposttjeneste levert av Russlands statskontrollerte teleselskap, Rostelecom.

Byttet er bare første skritt i en større omlegging. Nærmere 600 000 offentlig ansatte i Moskva skal over på samme tjeneste i et prosjekt som starter til neste år og vil løpe fram til 2018.

Les også: Putin krever at persondata må lagres i Russland

Windows kan bli det neste de bytter ut

Dessuten vurderer Moskva samtidig å erstatte både Windows og kontorpakken Microsoft Office, fortalte byens IT-sjef Artem Ermolaev under et pressemøte tirsdag, ifølge nyhetsbyrået.

Microsoft har ifølge Bloomberg ikke ønsket å kommentere det russiske utspillet.

Lisenser til det nettbaserte alternativet «Моего офиса» (Mitt kontor) koster i snitt 30 prosent mindre enn Microsofts eposttjeneste, hevder en representant for Rostelecom, ifølge den russiske avisen Vedomosti. (via Google translate)

Tidligere i år gjorde Vladimir Putins ferske internett-rådgiver German Klimenko det klart at de skal gjøre det langt vanskeligere for amerikanske IT-giganter å operere i Russland.

Det inkluderer planer om å øke skattetrykket for utenlandske IT-tilbydere.

Russiske myndigheter nærer en økende mistro til vestlig teknologi. Det er både et svar på vestlige økonomiske sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim-halvøya, men ifølge tidligere uttalelser fra Klimenko også av hensyn til nasjonal sikkerhet.

Tidligere i år varslet Putins internett-rådgiver at Kreml ønsker å forby Windows på statlige pc-er. Alternativet skal da være en overgang til Linux, men det er uklart hvor langt disse planene er kommet.

Les også: Russland utvikler eget mobil-OS

I det kjølig klimaet som har oppstått har flere vestlige teknologiselskaper valgt å avslutte sine operasjoner i landet. Google og Adobe er blant aktørene som har stengt enkelte kontorer de hadde i Russland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.