SØKETEKNOLOGI

MRT utfordrer Fast, lover søkekort til høsten

Til høsten er vi klar med vårt søkekort, lover MRT Micro-sjef David Hauger. Selskapet har hatt en søkebrikke liggende i skuffen siden 1992. Nå utfordres Fast, og dermed er det duket for en kamp om verdensmarkedet, hvor to norske bedrifter er duellantene.

Einar Ryvarden
8. mars 1999 - 14:05

Til høsten vil to norske teknologiselskaper kappes om å selge en ny type søkebrikker som kan gi databrukere lynraske søk i enorme databaser og andre informasjonssamlinger. Foreløpig ser det ut som Fast Search & Transfer og MRT Micro de to norske selskapene er alene i verden om teknologien.

I løpet av de siste seks månedene har Fast fått enorm oppmerksomhet, blant annet for søkekortet selskapet utvikler. Nå innrømmer MRT, som også har sitt utspring i NTH-miljøet i Trondheim, at de også planlegger å lansere et søkekort til høsten. En stund verserte det en debatt mellom Fast og MRT om hvem som eide rettighetene til søketeknologien. Dette spørsmålet har MRT lagt til side og konsentrerer seg i stedet for få lansert sine egen produkter.

Søkebrikken MRT MS160.
Søkebrikken MRT MS160.

MRT utviklet søkebrikken MS-160 allerede i 1992, men klart ikke å få i gang salget fordi minnekretser og dermed kortet ble uforholdsmessig dyrt. Inntil i fjor støvet derfor brikken ned i skuffen.

- Vi har arbeidet en stund med å videreutvikle og oppdatere MS-160 , bekrefter David Hauger, administrerende direktør i MRT Micro telefon fra USA. Planen er å lansere et ferdig søkekort med brikken til høsten, sier Hauger til digi.no.

Dermed er det duket til en høyprofilert markedskamp mellom Fast og MRT, for Fast har utsatt sin lansering. Tidligere lovet Espen Brodin, administrerende direktør i Fast, at han skulle kortet han viste frem på Comdex-messen i november i salg innen sommeren.

- Vi har skjøvet lanseringen ut til høsten. Foreløpig er vi opptatt med å selge søkeprogramvaren vår og det ville være å konkurrere med oss selv å lansere i sommer, sier Brodin til digi.no.

Der Fast foreløpig fokuserer på internett og svært store informasjonsmengder, sikter MRT seg inn mot bedriftsmarkedet. Hauger mener at store bedrifter er sultne etter utnytte all informasjonen de har samlet inn bedre.

- Det finnes mange markedsmuligheter for søkekort. Et av dem er databaser - vi er i samtaler med flere store datavarehus-leverandører om samarbeid, forteller Hauger.

MRT planlegger også å bruke søkekortet sammen med overvåkningskameraene de selger. I løpet av året skal MRT lansere et nettverkssystem for slike kamera med felles lagring og søk.

Hauger forteller at MRT planlegger å lansere et innstikkskort for servere med 1 GB minne og en søkebrikke. Å lete etter et ord skal ta under et sekund, forteller Hauger. Meningen er at man skal kunne plassere databaser og andre informasjonssamlinger i minne på et eller flere kort i en felles bedriftsserver.

Fast lover også kort med rundt 1 GB minne, men flere søkebrikker, noe som trolig vil gjøre Fast-kortet mer egnet for internettsøk med et stort antall samtidige brukere. Dette kan vært grunnen til at MRT fokuserer mer på bedriftsmarkedet der det vil være færre samtidige brukere.

Hauger mener Fasts indikasjon på en kortpris på 20.000 kroner høres noe lavt ut, men sier at prisene på hans kort ikke vil ligge langt unna.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra