I et innlegg i Bugtraq-listen skriver en representant for hackergruppen Gobbles Security at gruppen på oppdrag fra Recording Industry Association of America (RIAA) har utviklet et overvåkingsverktøy som spres som et virus eller orm i peer-to-peer-nettverk. Saken omtales også i britiske The Register.
Les også:
- Moderne CD-brennere vanskelig for musikkindustrien
- Platebransjen klarer ikke å stoppe piratkopiering
- Godter seg over webproblemer for musikkbransjen
- Vil ha fengsel for MP3-spredning
Ifølge The Register hevder Gobbles at når en vertsmaskin blir smittet, vil den registrere mediafiler på maskinen og sende det til RIAAs hovedkvarter ved hjelp av spesielle forespørsler over P2P-nettverkene. I tillegg vil verktøyet spres til andre noder.
- Vår programvare fungerer bedre enn selv vi hadde håpet, og ferske rapporterer indikerer at nærmere 95 prosent av alle maskiner som deltar i P2P-nettverk nå er infisert av programvaren, hevder hackergruppens talsperson.
Om det i hele tatt er noe i disse påstandene, gjenstår å se - digi.no har til nå ikke engang funnet Bugtraq-innlegget* The Register hevder å sitere fra. Om slik en invasjon av P2P-brukernes datamaskiner er lovlig, er heller tvilsomt - i hvert fall i Norge.
Likevel, RIAA-sjef Hilary Rosen har støttet et lovforslag framstilt av Howard Berman, medlem i Representatenes hus fra California, som tar til orde for å ta i bruk ellers ulovlige metoder for å slette eller ødelegge ikke-godkjente kopier av mediefiler på brukernes maskiner.
Hvordan eventuelle snushaner fra Gobble, RIAA eller andre skal kunne skille mellom lovlige og ulovlige kopier av opphavsbeskyttet materiale, er ikke klart. I Norge er det som kjent fullt lovlig å lage private kopier av blant annet musikk og film, i hvert fall så lenge det ikke er kopibeskyttet.
Ifølge The Register er Gobbles en kjent hackergruppe som blir beskrevet av andre sikkerhetsekspert som "fordømt gode". Gobbles har sendt inn flere anbefalinger til Bugtraq-listen i forbindelse med sikkerhetsproblemer.
Det er også verdt å merke seg at RIAA stadig blir mindre populære. I den senere tiden er nettstedet til organisasjonen stadig blitt angrepet og forsiden endret, blant annet til å framstå som en reklameside for nettopp P2P-tjenester. Det er også blitt opprettet et eget nett, Boycott-RIAA.com, for de som er motstandere av organisasjonens metoder og meninger.
* Innlegget er nå funnet: Du kan lese det ved å klikke her.