En intervjurunde i telebransjen avslører at UMTS-nettverkene som åpner sent til høsten trolig ikke blir så imponerende. For tidsplanene er svært aggressive og mye er ikke på plass enda. Dermed vil nettverkene trolig bare ha enkle GSM og WAP-lignende tjenester når det åpner, indikerer Telenor og Netcom ovenfor digitoday.no.
Årsaken er først og fremst at standardene for UMTS ikke er ferdige. UMTS er i seg selv bare en overføringstandard som ikke sier noe om hvordan terminal skal fungere.
- Det ligger an til en stor og tung standardkrig mellom mobiltelefonprodusentene. Sammenlignet med dataverdenen skal vi nå hoppe fra DOS til Windows og andre grafisk brukergrensesnitt. Det er derfor ingen garanti at alle UMTS-telefoner vil kunne bruke alle UMTS-tjenester, påpeker teleanalytiker Tore Aarønæs til digitoday.no.
Leverandørene er heller ikke enige om skjermstørrelser, noe man også kranglet om i PC-bransjen på 80-tallet. Uten standarder her, vil det være vanskelig å lage for eksempel spill. Det er heller ikke klart om alle UMTS-telefoner vil ha en vanlig Internett-klient som leser HTML-kode eller om mange bare vil forstå WAP-informasjon kodet i VML. Dette gjør det vanskelig å planlegge innholdstjenester.
Både Netcom og Telenor får sannsynligvis UMTS-lisenser og er derfor kommet langt i planleggingen av sine tjenester. Men begge selskapene innrømmer ovenfor digitoday.no at det er mye de ikke vet og at de derfor ikke kan begynne å lage konkrete systemer.
Mye skyldes at deler av de tekniske standardene først ble fastsatt i sommer av 3GPP, det internasjonale samarbeidsorganet til telebransjen. Standarden heter "99" og er som tallet indikerer sterkt forsinket.
Dette er trolig årsaken til at hverken Telenor eller Netcom har fått informasjonen om hva blant annet Ericsson og Nokia planlegger for sine første UMTS-telefoner.
- Vi er helt prisgitt telefonprodusentene, innrømmer Olav Omtveit, avsvarlig for realisering av Telenors UMTS-prosjekt, overfor digitoday.no. Vi vet en del og har kommet et stykke på vei, men har ikke mottatt all informasjon vi trenger for å begynne å lage nye tjenester og flytte dagens GSM-tjenester over til UMTS.
Trond Westgaard, markedsansvarlig for UMTS-prosjektet, håper at produsentene blir enige om forskjellige klasser med systemer, der enkle telefoner bare vil la deg lese tekst, dyrere modeller med Internett-klienter og de mest avansert med videomuligheter.
- De nordiske landene sier alle at UMTS-nettverkene skal være i drift et år etter at lisensene er delt ut. Dette er svært kort tid når så mange nye standarder, utstyr og telefoner skal designes og tas i bruk. Det ligger derfor an til store forandringer det første driftsåret, sier Omtveit diplomatisk.
Det høye tempoet og mangel på informasjon kan bety at den første generasjonen telefoner kan få et kort liv og ikke fungere mot de samme tjenestene.
digitoday.no henvendte seg flere ganger til Nokia for å innspill fra dem i saken, men vi ble ikke kontaktet tilbake.