Eksperter har den siste tiden gransket en del av Duqu-trojaneren, som i motsetning til resten av skadevaren ikke er skrevet i C++.
Duqu åpner en bakdør og spionerer på industrielle kontrollsystemer av typen SCADA («supervisory control and data acquisition») og har trolig samme opphav som den berømte Stuxnet-ormen, som ødela iranske atomsentrifuger.
Det såkalte Duqu-rammeverket måtte være skrevet i et ukjent programmeringsspråk, mente det russiske sikkerhetsselskapet Kaspersky i begynnelsen av måneden.
Mysteriet skal nå være oppklart etter bistand fra publikum. Trojanerens rammeverk er etter alt å dømme skrevet i objektorientert C, eller en dialekt kalt «OO C».
Kildekoden skal deretter være kompilert med MSVC 2008.
- Takket være noen svært nyttige og innsiktsfulle innspill kan vi nå med stor grad av sikkerhet si at vi har funnet svaret, skriver selskapet i et blogginnlegg.
Konklusjonen kommer etter to ukers arbeid, der forskerne blant annet forkastet teorier om at koden kunne være utviklet i språk som Lisp, Delphi, Forth, Erlang, Google Go eller Ada.
Old school
Kaspersky kan ikke svare for hvorfor virus-skaperne valgte OO C framfor C++ eller andre programmeringsspråk.
Men etter å ha snakket med utviklere som foretrekker førstnevnte står de igjen med følgende to teorier:
1. De (bakmennene) stoler ikke på C++-kompilatorer. Dette er typisk personer som begynte å programmere i gamle dager, da assembler var førstevalget. C var et direkte evolusjonært trinn etter assembler og ble raskt standarden. Men når C++ ble utgitt var det mange old school-utviklere som vegret seg av manglende tillit til minneallokering og andre obskure spåkfunksjoner som forårsaker indirekte kjøring av kode (konstruktører, for eksempel).
2. Ekstrem plattform-uavhengighet. Igjen, i gamle dager (10-12 år siden) var ikke C++ helt standardisert og det var mulig å ha C++-kode som kompilerte under Microsoft Visual Studio, men som ikke lot seg kompilere under for eksempel Watcom C++. De som ønsket ekstrem portabilitet og rettet seg mot enhver plattform, valgte derfor C.
- Begge indikerer at koden ble skrevet av en gruppe erfarne «old scool»-utviklere. Slike teknikker blir normalt brukt innen profesjonell programvare og nesten aldri i dagens skadevare, påpeker Kaspersky.
Les også:
- [11.02.2014] Superavansert skadevareliga avslørt
- [29.12.2011] Fant flere Stuxnet-avleggere
- [01.12.2011] Duqu etterlot mystiske spor
- [14.11.2011] Duqu traff Irans atomanlegg
- [11.11.2011] Slik oppdager du Duqu
- [10.11.2011] – Kyberkrigen har såvidt startet
- [04.11.2011] Microsoft med nødtiltak mot Duqu
- [02.11.2011] Duqu-trojaneren lå gjemt i Word
- [19.10.2011] Frykter de har funnet «Stuxnet 2»