BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå blir det konkurranse i friprog-markedet

Svenske Redpill tror på rakettvekst også i Norge, men her er det ikke bare proprietære konkurrenter.

Redpill-grunder Fredrik Svensson (til v.) og country manager Flemming Wagner møtte digi.no på Aker Brygge.
Redpill-grunder Fredrik Svensson (til v.) og country manager Flemming Wagner møtte digi.no på Aker Brygge.
30. apr. 2008 - 13:09

Det svenske Statskontoret gjorde i 2003 en studie som sammenlignet fri og proprietær programvare, for å kartlegge brukervennlighet, stabilitet og ikke minst sikkerhet. Deres konklusjon var at kvaliteten på fri programvaren var like god eller bedre.

Den offentlige utredningen gjorde at fem svenske grundere følte det var på tide å starte fri-progselskapet Redpill i mai 2003.

Navnet stammer ganske riktig fra filmen The Matrix, der hovedpersonen i et avgjørende øyeblikk får valget mellom en rød og en blå pille.

- Velger man den røde pillen får man se den virkelige verden - Velger man den røde pillen får man se den virkelige verden, og hvordan programvare egentlig blir utviklet. Ved å velge blått blir man derimot værende i drømmeverdenen, uten innsyn, sier en av selskapets grundere, Fredrik Svensson, til digi.no.

Selskapets første år var preget av et marked som ikke helt forstod hva fri programvare innebar. Tiden gikk med til misjonering, mimrer Svensson.

- Markedet visste rett og slett ikke hva åpen kildekode var for noe. Det var vanlig å bruke 50 minutter av en times presentasjon på å forklare potensielle kunder hva åpen kildekode var, og de siste ti minuttene på hva Redpill kunne tilby.

Høsten 2004 fikk selskapet egen support- og konsulentavtale med Red Hat og applikasjonsserveren JBoss. Året etter ble Redpill autorisert tjenesteleverandør for JBoss i Skandinavia.

- Det som er unikt er at vi er de eneste som tilbyr andrelinjesupport på JBoss-plattformen i Norden. Det gjør at vi tilbyr bedre tjenester enn andre, og kan rette feil som dukker opp i kundens miljø direkte, sier Fredrik Svensson.

Her spørs det kanskje om det norske selskapet Conduct er helt enige med svenske Redpill. De har hatt JBoss som en bærebjelke for selskapets strategi, og hevdet i et tidligere intervju med digi.no at de var JBoss' første partner på verdensbasis.

– Vi er trolig i Europa det største og mest viderekommende JBoss huset i Europa. Vi var verdens første partner og har fulgt dem i tynt og tykt, sier Hans Löwe Larsen, daglig leder i Conduct til digi.no i mai i fjor.

    Les også:

Supportavtalen som Red Hat og Redpill tilbyr sine kunder er egentlig helt lik. Forskjellen er ifølge Svensson at de i tillegg gir lokal support:

- Avtalen vår er egentlig mye mer sjenerøs. Red Hat og JBoss er lite interessert i å høre om applikasjoner og løsninger du har bygd rundt deres løsninger. Det vi gjør er å gjøre en såkalt ”systems review”, der vi tar med oss en tekniker og foretar en gjennomgang av kundens applikasjoner og gjør oss kjent med hvordan systemene er laget. Fordelen er at vi raskere finner feil, og om problemene skyldes kundens programmer eller for eksempel JBoss eller Red Hat.

Redpill-grunder Fredrik Svensson (til v.) og country manager Flemming Wagner.
Redpill-grunder Fredrik Svensson (til v.) og country manager Flemming Wagner.

Redpill er fortsatt mest fremgangsrike på tjenester tilknyttet JBoss, men har siden starten lagt en rekke andre produkter til sin portefølje, med blant annet databasen PostgreSQl, CRM-systemet SugarCRM, portaløsningene Drupal og Joomla og ECM-systemet Alfresco.

- Vår utfordring er å få markedet til å forstå at vi gir bedre support enn IBM og Oracle på applikasjonsserverssiden. Det er dokumentert med tester på nettet, men underbygges også i referanser fra Den svenske jernbanen, hevder selskapets norske representant, country manager Flemming Wagner.

- Hva med konkurransen blant de ulike friprog-leverandørene?

- Markedet for fri programvare vokser helt enormt. I 2005 var markedet i Europa på 26 milliarder euro. Innen 2010 har dette markedet vokst til 69 milliarder euro, sier Svensson.

Redpill-gründeren sier at deres egentlige budskap er at de ønsker å samarbeide. Han hevder derfor at de ikke ser noen konkurrenter.

- Vi samarbeider gjerne med hvem som helst, og inngår gjerne samarbeid med et konsulenthus. Det ønskelig for oss å spisse tilbudet på spesialiserte konsulenttjenester, for å kunne yte spesialtjenester når det trengs.

I dag konkurrerer friprog-aktørene først og fremst med de etablerte leverandørene av proprietære programvareløsninger. I den konkurransen har de gjerne en fordel, fordi friprog-løsningene som regel koster mindre.

Etterhvert som flere aktører satser på friprog-løsninger innen de samme segmentene, er det naturlig å tro at konkurransen blir hardere. Den problemstillingen avviser Wagner.

- Om konkurransen blant friprog-selskapene tilspisser seg, så ønsker vi den utviklingen velkommen - Om konkurransen blant friprog-selskapene tilspisser seg, så ønsker vi den utviklingen velkommen. Vi vil at våre kunder skal velge oss fordi vi er best, utfyller Wagner.

Siden oppstarten har Redpill i Sverige doblet eller tredoblet omsetningen hvert år. Fjorårets omsetning var på 35 millioner, og ifølge selskapet ligger de godt an til å slå årets målsetning om 90 millioner.

- Vi tror det blir samme utvikling i Norge som i Sverige, sier Wagner.

Forskjellene mellom de to landene er små, synes Fredrik Svensson. – Språk og kultur er ganske likt. Norske foredrag og organisasjoner har dessuten mye erfaring med svensker.

Til nå har selskapet gjennomført prosjekter i Norge utelukkende med svensk personell. Selskapet søker nå norske utviklere, og ønsker innen året ansette 11-12 nye utviklere med kompetanse innen Java, JBoss, SugarCRM og PHP. Det kan bli vanskelig i et støvsugd marked.

- Formell bakgrunn er ikke så viktig, du må gjerne være selvlært. Det er imidlertid viktig å være selvgående. Helst bør man ha tre år eller mer med J2EE-bakgrunn. I fasen vi er i nå har vi behov for oppegående folk som kan håndtere både support, og samtidig gjennomføre utadvendte aktiviteter som arbeid ute hos kunder og kursvirksomhet, sier Wagner.

Country manager Flemming Wagner er foreløpig eneste norske ansatte i Redpill.
Country manager Flemming Wagner er foreløpig eneste norske ansatte i Redpill.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra