Nå endrer Microsoft på måten eldre Windows blir oppdatert

Er du forberedt?

Endringen som innfører for blant annet Windows 7 i morgen, kan bidra til at det blir sjeldnere med slike opplevelser.
Endringen som innfører for blant annet Windows 7 i morgen, kan bidra til at det blir sjeldnere med slike opplevelser.
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
10. okt. 2016 - 15:00

Som digi.no har omtalt tidligere, kommer Microsoft i morgen til å innføre en ny ordning for hvordan oppdateringer selskapet heretter skal tilby oppdateringer til eldre Windows-utgaver som Windows 7 SP1 (Service Pack 1), Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 og Windows Server 2012 R2.

Bortsett fra noen sporadiske servicepakker og «rollup»-pakker, har selskapet i mange år kommet med en mengde separate sikkerhets- og pålitelighetsoppdateringer hver måned til alle Windows-versjoner bortsett fra Windows 10. 

Leste du denne? Gjør en slutt på oppdateringsmarerittet i Windows 7

Kun én?

Men når Microsoft i morgen kommer med de faste oktoberoppdateringene til de litt eldre Windows-versjonene, vil det i utgangspunktet bare bli utgitt én eneste oppdatering. Denne ene samlepakken vil inkludere alle de nyeste oppdateringene til operativsystemene. 

Når det om en måned er på tide for Microsoft å komme med enda flere oppdateringer, vil det også bare bli utgitt én eneste oppdateringspakke. I tillegg til oppdateringene som blir klargjort i løpet av den kommende måneden, vil nye pakken også inkludere alle oppdateringene som blir gjort tilgjengelig i morgen. Og slik skal det fortsette, ikke så ulikt slik det fungerer i Windows 10.

Flere detaljer om de potensielle fordelene og ulempene ved dette, finnes i denne artikkelen:

Snart skal Windows-versjoner få langt færre oppdateringer

Det er noen unntak fra regelen. Oppdateringer til blant annet .NET Framework, Flash Player, Silverlight og Office, vil fortsatt bli utgitt separat.

Hva med WSUS?

Mens mange Windows-pc-er mer eller mindre automatisk blir oppdatert ved hjelp av Windows Update, ønsker mange virksomheter å ha mer kontroll over når og hvordan oppdateringene skal rulles ut. Mange henter derfor oppdateringene fra Windows Server Update Services (WSUS) i stedet, administrert av verktøy som ConfigMgr.

Nå har Microsoft kommet med flere detaljer om hvordan den nye oppdateringsmodellen vil berøre administratorer som benytter WSUS. 

Slik vil de faste Windows-oppdateringene bli utgitt i månedene som kommer. <i>Foto: Microsoft</i>
Slik vil de faste Windows-oppdateringene bli utgitt i månedene som kommer. Foto: Microsoft

Microsoft vil heretter komme med tre ulike oppdateringspakker via WSUS.

Den ene skal kun inkludere sikkerhetsoppdateringene for den aktuelle måneden, mens andre oppdateringer blir utelatt.

Den andre pakken skal inkludere alle de nyeste sikkerhetsoppdateringene, men også alle sikkerhetsoppdateringer som var med i forrige måneds «rollup»-pakke, hvorav den første altså kommer i morgen. 

Ingen sjeldenhet: Mange rapporterer om store problemer etter Windows 10-oppdatering

«Preview»

I tillegg til dette skal Microsoft hver måned utgi det selskapet kaller en «preview rollup» for oppdateringer som ikke er sikkerhetsrelaterte. Denne pakken vil inkludere tidlig tilgang til de ikke-sikkerhetsrelaterte oppdateringene som skal utgis måneden etter. I tillegg skal den inkludere oppdateringene fra tidligere måneders «rollup»-pakker. Disse oppdateringene skal være valgfrie. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

«Preview rollup»-pakken skal utgis den tredje tirsdagen i hver måned, i motsetning til sikkerhetspakkene som kommer den andre tirsdagen i hver måned. 

Les også: Enda flere problemer med Windows 10 Anniversary Update

Anbefalte tilnærminger

I utgangspunkter gi dette administratorene tre mulige strategier for utrulling av oppdateringene, etter godkjenning.

Den ene innebærer at man rett og slett ruller ut alle oppdateringene, også de ikke-sikkerhetsrelaterte, etter hvert som de blir tilgjengelige. Dette er strategien Microsoft anbefaler for de fleste.

Alternativt kan man velge å bare rulle ut sikkerhetsoppdateringene. Så lenge man ikke er plaget at de feilene som de øvrige oppdateringene forsøker å rette, er dette vanligvis uproblematisk.

Men man kan også velge å installere alle sikkerhetsoppdateringene, samt bare noen av de øvrige oppdateringene, dersom disse retter problemer man opplever.

Siden alle de månedlige sikkerhetsoppdateringene nå er inkludert i samme pakke, er det færre muligheter til å utelukke eller avinstallere enkeltoppdateringer som eventuelt skaper problemer for brukerne. Microsoft anbefaler (antagelig som før) at virksomheten benytter en tilnærming for utrullingen av oppdateringer som innebærer at IT-avdelingen mottar og tester dem først, etterfulgt av én eller flere pilotgrupper, før oppdateringene gjøres tilgjengelig for større grupper.

Langt igjen til målet: Windows 10 har nå 400 millioner aktive brukere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.