KOMMENTARER

Nå er teknologien moden nok

– Dette bør IT-bransjen stille seg bak, skriver Knowits Anders Brenna.

Teknologien har endelig blitt moden nok til at den er blitt middelet for å nå målet, og er ikke lenger bare et mål i seg selv, skriver Knowits teknologi-evangelist Anders Brenna i dette innlegget.
Teknologien har endelig blitt moden nok til at den er blitt middelet for å nå målet, og er ikke lenger bare et mål i seg selv, skriver Knowits teknologi-evangelist Anders Brenna i dette innlegget.

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

KOMMENTAR: Teknologien har endelig blitt moden nok til at den er blitt middelet for å nå målet, og er ikke lenger bare et mål i seg selv.

Lillian Olsen og Kristian Pålshaugen i Halogen dro i gang en viktig og interessant debatt om digitaliseringen i offentlig sektor da de i slutten av forrige uke gikk hardt ut og ba fornyingsminister Rigmor Aasrud om en digital revolusjon i offentlig sektor.

De viser til England, og vil flytte fokus over til designtenkning og det å sette brukeren i fokus.Halogen er et designselskap, og det ligger i kortene at deres tilnærming ikke nødvendigvis er helt i tråd med hva et mer rent IT-selskap mener at fornyingsministeren bør gjøre. Jeg mener likevel at forslagene Halogen kommer med er noe som hele IT-bransjen bør stille seg helhjertet bak.

Designfokus

Etter mange år der IT-ingeniører har tatt seg av alt fra systemeringen og programmeringen til å gjøre designet selv, har interaksjonsdesignere og andre designerroller blitt en stadig mer naturlig integrert del av de fleste vellykkede IT-prosjekter. Noen IT-selskaper har også fått seg egne designere og eventuelt også egne designavdelinger internt, mens andre baserer seg på samarbeid med eksterne designere. Det er en utvikling i riktig retning, og den kan med fordel videreføres.

Man trenger ikke å gå så mange årene tilbake i tid til da det var vanlig å jobbe med regnskapssystemer og andre legacy programmer gjennom terminalvinduer, 16-bits Windows programmer og også regelrette DOS-applikasjoner. Noen av oss kommer også borti det fra tid til annen selv i dag. Disse systemene bærer preg av mye god logisk tenkning, men også en holdning om at det er brukernes jobb å tilpasse seg systemet - ikke motsatt.

Mye av dette henger fortsatt fast i dagens systemer, enten det er Windows-baserte klient-server systemer eller nye webprosjekter. De kjennetegnes gjerne ved at menyvalgene har fått en fremtredende plass på bekostning av innholdet de forsøker å presentere. Andre ganger kan det være innprogrammerte rigide regler som rett og slett er brukerfientlige. Teknologiredaktør Eirik Rossen i digi.no påpekte nettopp et slikt eksempel, og beskrev det som en absurd situasjon der teknologer oppdager virkeligheten.

Det skjer fortsatt litt for ofte, og vi som bransje må erkjenne at vi må klare å løfte blikket vårt opp fra vårt eget fagfelt. Det betyr ikke at vi på noen som helst måte skal nedvurdere eller tone ned viktigheten av vårt eget fagfelt. Tvert i mot!

Alle bør lære programmering

Selv har jeg lenge ment at alle bør lære å programmere, og det mener jeg fortsatt.

I mange bransjer er det tilsynelatende fortsatt mange analoge toppledere som den dag i dag knapt skjønner seg på teknologi.

Det er ikke så farlig sier de, og henviser til at de har gode mellomledere som er gode på “sånn derre data”. Det de ikke forstår er at de med sin manglende teknologiforståelse ikke skjønner hvem som gir gode råd, og hvem som rett og slett ikke vet hva de prater om. Dermed ender de i mange tilfeller opp med å forfremme den som er best på PowerPoint.

Slik har det vært på en rekke IT-prosjekter i både privat og offentlig sektor, og det forklarer mange av IT-problemene vi leser om i diverse medier. Vi som jobber i bransjen må dessverre konstatere at dette er et problem som ikke forsvinner helt med det første, men det skjer heldigvis flere ting som trekker utviklingen i riktig retning.

Et av de beste og mest langsiktige tiltakene er Lær Kidsa Koding som ble dratt i gang av Simen Sommerfeldt fra Bouvet, og Torgeir Waterhouse i IKT-Norge. Dette vil bidra til økt IT-forståelse langt utenfor gutterommet og IT-avdelingen, og vil utvilsomt gi alle IT-prosjekter et stort løft når oppvoksende generasjoner skal ut i arbeidslivet og realisere IT-prosjekter.

Teknologer og designere

Som en teknolog som fortsatt sysler litt med egen programmering slår det meg hvor ofte denne kunnskapen er avgjørende for om et prosjekt blir vellykket eller ikke, eller hvorvidt det blir dyrt eller billig. Det er mange gode designere og forretningsfolk der ute, men det er ikke alltid de ser konsekvensene av sine veivalg.

Ofte kan små relativt uvesentlige design skape store problemer, forsinkelser og stygge budsjettsprekker. Det kan være noe så banalt som hvor gamle nettlesere som skal støttes, til andre momenter der et lite og egentlig uvesentlig krav blir den lille tuen som får et stort lass til å velte.

Det har lenge vært en kjepphest for meg at teknologene må inkluderes tidligere og på et høyere nivå i alt fra ledelsen, til innkjøpsprosessene og prosjektgruppene. Dette gjelder uansett om det er snakk om offentlig eller privat sektor, men vi er naturlig nok mer opptatt av offentlig sektor fordi de jobber for oss.

Hvis vi skal klare å løfte IT opp til å få den oppmerksomheten den trenger og fortjener hos staten og politikerne, må vi gjøre det sammen med designerne. Vi teknologer trenger designerne, men de trenger også oss. Samarbeidet har løftet våre IT-prosjekter, og vi bør klare å gjøre det samme på et mer overordnet nivå for offentlig sektor.

Riktig retning

IT-bransjen har kommet en lang vei på kort tid, og vi er viktigere enn noen gang. Samtidig er vi nødt til å erkjenne at det er mye som må bli bedre, og at vi må bli delaktige i å løse disse utfordringene.

Selv er jeg et utålmodig menneske, og jeg har mang en gang ytret min frustrasjon over politikernes manglende IT-kunnskaper, deres fraværende forståelse av hvordan teknologien påvirker samfunnet og de mange destruktive lovforslagene de presterer å komme med. Jeg deler Halogen’s frustrasjon over statens manglende digitale ambisjoner, men sett i forhold til alt det rare som gjøres når politikerne forsøker å stave IT, er digitaliseringsinitiativet et skritt i riktig retning.

Fornyingsministeren har sagt at ambisjonen er at Norge skal være i front internasjonalt på digitalisering av offentlig sektor. Frem til nå har strategien tilsynelatende gått ut på å lage en portal for alt fra gründere uten velferdsrettigheter til en kalkulator som viser hvor sjanseløs du som ungdom er på boligmarkedet. Med et så rotete utgangspunkt kan det være en god ide å starte med å rydde opp i portalene med Staten.no

Halogen viser i sitt blogginnlegg til England der målet nå er å lage «digitale tjenester som er så gode at brukerne foretrekker å bruke de». Dette er et godt mål, og nå er teknologien endelig moden nok til å være middelet for å nå det målet.

Det er på tide med en digital revolusjon i offentlig sektor, og det er en oppfordring som vi bør gå sammen om for å realisere.

Anders Brenna er forretningsutvikler og teknologievangelist i Knowit.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.