Fitbit Charge 4, som vil dukke opp i butikkene 20. april, ser ut som forgjenger Charge 3, men nå har det Google-eide selskapet klart å bygge inn en GPS. Tidligere har man basert seg på tilkoblet GPS og da har man måttet ha med seg mobiltelefonen. Det er ikke alltid en god løsning. Til nå er det bare Huawei som har bygget inn slik satellittnavigasjon. Samsung hadde en, men har trukket den fra markedet.
Startet tidlig
Fitbit har fått svært stor utbredelse fordi de var tidlig ute og har fulgt med på teknologiutviklingen. Selskapet ble grunnlagt i 2017, men det første produktet kom først to år senere. Det var en dings man klipset på beltet og som talte skritt.
– Vi kom med det første aktivitetsarmbåndet i 2013. I 2014 ble Fitbit Charge HR lansert, som målte pulsen. I 2017 kom vi med mye mer avansert søvnmåling, og i fjor lanserte vi en funksjon som analyserte søvnkvaliteten i appen. Samtidig kom det en egen sensor som måler det relative oksygeninnholdet i blodet. Det vil si ikke det absolutte nivået, sier nordisk markedssjef i Fitbit, Lena Källström.
Active Zone Minutes
Med nye Charge 4 kommer også det Fitbit kaller Active Zone Minutes. Det er en mer forståelig måte å måle aktivitet på. Her analyserer programvaren i appen ulike intervaller av intensitet i måten vi beveger oss og slår det sammen til det nye målebegrepet. Programvaren summerer opp aktiviteten i tre pulssoner; fettforbrenning, kondisjon og toppytelse, og holder det sammen med alder og hvilepulsen om morgenen. Så regner den ut verdien, og ifølge Fitbit bør vi ha 150 minutter i aktiv sone i uka. Den raskeste måten å få det på er å løpe så raskt at man ligger i høyeste pulssone i 75 minutter. Så er jobben gjort. I denne intense sonen teller hvert minutt som to aktive!
De som vil ha mer veiledning, motivasjon og oppfølging kan få det ved betaltjenesten Fitbit Premium som de tilbyr gratis til nye brukere i tre måneder.
Lang batterilevetid
Den nye modellen, skal som den tidligere ha inntil 7 dages batterilevetid, men bruker man GPSen hele tiden gjør det kraftig innhugg i strømreserven. Med GPS på varer batteriet i fem timer, men for de fleste er nok det rikelig tid til å fullføre dagens trening.
Følge med på kartet
De som er ute og jogger med GPSen på kan nå se joggeløypa på kartet og de kan se hvilken pulssone de hadde langs løypa. Mye å glede seg over for avanserte mosjonister her altså, ikke minst for de som liker å dele opplevelsen og sammenlikne seg med andre.
Våkne bedre
En ny vekkefunksjon er ennå ikke klar, men vil snart bli det i en oppgradering av appen. Den gjør at man kan stille inn vekkefunksjonen til et tidspunkt som vanlig. Men nå vil klokka se etter det mest gunstige tidspunktet å vekke deg på i halvtimen før dette tidspunktet. Holder du deg i dypsøvn hele tiden er det ingen bønn. Da blir du vekket uansett. Men er du oppe og «vaker» mot våken tilstand i halvtimen før, beslutter appen at riktig tidspunkt er inne.
Betaler med armbåndet
Fitbit Pay er veldig godt etablert i Norge og kan brukes på de aller fleste betalingsterminaler. De aller fleste nye modeller har slik NFC-utveksling av data og det har selvfølgelig også Charge 4.
Charge 4 vil koste 1699 kroner og er tilgjengelig i flere farger. En utgave med en litt mer selskapsvennlig rem i tekstil, i tillegg til den vanlige i plast koster 200 kroner mer.
Den nye programvaren i appen kommer først til Fitbit Charge 4, men vil senere rulles ut til alle Fitbit-brukere.
Polars nye toppmodell har ikke bare blitt tøffere – den har også noen nye funksjoner vi elsker