Google Chrome har i mange år blitt omtalt som svært ressurskrevende. Dette merkes spesielt på minnebruken dersom man har en del faner åpne. Men nettleseren er glad i å forsyne seg godt også andre ressurser som er tilgjengelige.
Nå skal Google for alvor ha gjort noe med dette. Riktig ikke på en slik måte at det ikke går utover noe annet, men brukerne får anledning til å velge hva som er viktigst.
Det hele er gjort gjennom to nye funksjoner i nettleseren, som brukerne kan skru av eller på etter behov.
Minne- og strømsparing
Den ene funksjonen, Memory Saver, skal redusere minnebruken til nettleseren ved å frigjøre minnet som er brukt av faner som ikke brukes aktivt av brukeren – altså bakgrunnsfaner. I det brukeren klikker på en slik bakgrunnsfanen for å se innholdet, vil Chrome laste inn innholdet i fanen på nytt.
Dette kan ifølge Google redusere minnebruken til Chrome med opptil 40 prosent.
Den andre nyheten kalles for Energy Saver. Er denne aktivert, vil den kunne bidra til forlenget batteritid når Chrome benyttes på bærbare datamaskiner. Når det gjenstående batterinivået når 20 prosent, vil Chrome begrense bakgrunnsaktiviteten og redusere avspillingen av energikrevende effekter på websidene, inkludert animasjoner og videoer.
Hvor mye batteritiden forlenges av dette, avhenger selvfølgelig av bruken.
Chrome-utgaver med hvor disse funksjonene er tilgjengelige, blir i disse dager tilgjengelige for brukere av Windows, MacOS og Chrome OS.
Langt fra alene
Noen vil nok ønske Google velkommen etter. For eksempel har Microsoft lenge jobbet med å redusere energibruken til Edge, som i likhet med Chrome er basert på Chromium-rammeverket. Edge støtter blant annet en funksjon som kalles for «Sovende faner», hvor nettleseren frigjør ressurser bruk av inaktive faner etter en gitt tid.
Edge har også en «Effektivitetsmodus», som er enda mer «aggressiv», ved at den reduserer ressursbruken til inaktive faner allerede etter noen få minutter.
I den norske nettleseren Vivaldi, som også er Chromium-basert, kan brukerne blant annet velge å sette enkeltfaner i dvalemodus.