FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple vil la brukere i EU slette App Store og Safari

Apple kommer til å la kunder i EU få slette blant annet App Store og Safari fra sine iPader og iPhoner. Bakgrunnen er EUs nye og strenge lovverk.

Apple føyer seg etter EUs datalover.
Apple føyer seg etter EUs datalover. Foto: Annika Byrde / NTB
23. aug. 2024 - 06:53

Lenge har Apple kjempet for å få beholde App Store som eneste måte å få lagt inn innhold på sine mobilenheter.

Bare innstillinger og telefonfunksjonen skal nå være umulig å slette, ifølge Apple.

– App Store, Meldinger, Kamera, Bilder og Safari kommer til å være mulig å slette for brukere i EU, skriver teknologigiganten på en støtteside for utviklere torsdag.

Kan styre standardinnstillinger

Det kommer også en funksjon hvor brukere kan styre standardinnstillinger for nettlesere, meldinger, telefonsamtaler og andre tjenester, heter det.

Av sikkerhetshensyn vil Apple kun tillatte utviklere å legge inn alternative nettlesere etter at de har oppfylt visse krav, blant annet innen personvern og sikkerhetsoppdateringer.

Apple ble som første teknologifirma anklaget for brudd på EUs datalov (DMA), og i forrige måned lovet selskapet å føye seg etter reglene.

Vurderes for Efta-land som Norge

Tidligere i år trådte både DMA – som formelt heter forordning om digitale markeder – og forordning om digitale tjenester (DSA) i kraft i EU. Det er ikke kjent om eller når disse vil tre i kraft i Norge.

«DSA og DMA anses som EØS-relevante og for tiden til vurdering i EFTA-landene for innlemmelse i EØS-avtalen», heter det på regjeringens sider.

EU, med konkurransekomissær Margrethe Vestager i spissen, går til angrep mot mot Apple.
Les også

EU i strupen på Apple – forbereder søksmål

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.