WINDOWS 10

Nå legger Microsoft om lisensmodellen for Windows - dette vil det koste

– Windows as a service har vi snakket om lenge. Nå kommer det.

Ny lisensmodell for Windows: Dette er udelt positiv for alle enterprise-kunder, mener Christian Almskog i Microsoft Norge. (Arkivfoto).
Ny lisensmodell for Windows: Dette er udelt positiv for alle enterprise-kunder, mener Christian Almskog i Microsoft Norge. (Arkivfoto). Bilde: ORV
13. juli 2016 - 14:49

– "Windows as a service" har vi snakket om lenge. Det har to egenskaper ved seg, forteller direktør for Windows og enheter Christian Almskog i Microsoft Norge til digi.no.

Windows 10 blir den siste versjonen av operativsystemet de har tenkt å lansere. Det skal videreutvikles, selvfølgelig, men heretter under samme produktnavn.

– Herfra og utover skal vi bare oppdatere og legge til ny funksjonalitet.

Det andre store poenget, og egentlig det som er helt nytt, er en stor omlegging av lisensmodellen for Windows. Ikke for alle kundene, men de med såkalt volumlisensavtale. Det er typisk større virksomheter.

Windows på abonnement, du betaler en fast pris per måned

Disse enterprise-kundene kan se fram til at de kan forholde seg til Windows slik man forholder seg til Office 365-abonnement.

Det vil si at programvaren leies som en tjeneste, og dessuten kan installeres på flere enheter, både på jobben og hjemme.

– For Windows er dette det vi nå skal lansere. Det kommer nok i løpet av en måned eller to. I hvert fall til høsten, røper Almskog.

– Udelt positivt

– Hva må bedriftskundene være seg bevisst med endringen som kommer?

– Endringen er udelt positiv for bedrifter som har en enterpriseavtale på Windows. De vil få en Windows-lisens per bruker, i motsetning til tidligere hvor de måtte ha en lisens per pc. Det går vi bort ifra nå. I tillegg er det en månedlig kostnad, så i hvert fall i teorien kan du da skalere opp og ned etter antall ansatte. Det blir lettere å administrere lisensene både for kundene og for oss, hevder han.

La oss for ordens skyld forklare at Windows 10 egentlig finnes i tre utgaver. Home-versjonen er ment for forbrukersegmentet. Så er det en oppskalert eller fullversjons Pro-utgave myntet på små- og mellomstore virksomheter – samt de som ikke ønsker volumlisens-alternativet. Endelig har du enterprise-varianten, som krever egen avtale og typisk løper over tre år.

Det er altså denne siste varianten, som også har ekstra funksjonalitet knyttet til sikkerhet og administrasjon, som får en større endring i lisensmodellen.

Prisene er ikke helt spikret, men rundt 60 kroner i måneden

Alle detaljene rundt kostnadene er ikke klare, hvis vi skal tro Almskog. Han nevner imidlertid en startpris på 7 dollar i måneden.

– Da tipper jeg det blir en 60 kroner per hode per måned, med forbehold om at prisene kan endre seg innen lanseringen. Almskog lover å komme tilbake til dette, antakelig en gang i midten av august. 

Også verdt å merke seg er at da vil den første store oppdateringen til Windows 10 være utgitt. Les mer om Anniversary Update som skal foreligge den 2. august.

– Mer dynamisk

Microsoft er antakelig det selskapet i historien som har dratt inn mest inntekter. Det er en pengemaskin uten like. Det siste tiåret har årsomsetningen tredoblet seg til 93 milliarder dollar (2015-tall).

De har neppe tenkt å skyte seg i foten med lisens-omleggingen. Vi spør Almskog likevel, blir det mindre inntekter fra Windows etter dette?

– Det vil forhåpentligvis ikke bety mindre inntekter, men det blir en annen inntektsstrøm. Vi må uansett hele tiden bevise vår verdi for kundene. Dette handler om at du ikke låser kundene inn i lange avtaler. Det blir mye mer dynamisk enn tidligere.

Nøyaktig hvor mange enheter en volumlisensbruker kan installere Windows på etter dette, må Almskog komme tilbake til oss på. Det skal være rikelig til å dekke behovet for alle enhetene en ansatt benytter. Hvis ikke kan nok en tilleggsavtale sørge for det.

Kan bety at færre går i lisensfella

Microsoft mener at modellen er enklere å administrere både for dem og kundene. I teorien kan det bety færre tilfeller av over- eller underlisensiering.

Mang en norsk virksomhet har vært utsatt for såkalte lisensrevisjoner, der Microsoft (eller andre programvareleverandører) via partnere kommer på besøk for å telle opp at kunden har orden i sysakene. Riset bak speilet har da vært en etterfakturering hvis det ikke var kjøpt inn eller rapportert inn tilstrekkelig antall lisenser. Abonnement per ansatt kan muligens redusere risikoen for dette.

Almskog fikk dessverre ikke vært til stede på gårsdagens store partnerkonferanser i kanadiske Toronto. Alle detaljene er heller ikke klare ennå, men som han sier:

– Det er ganske klart at dette blir mye mer fleksibelt for kunden; Å ikke være overlisensiert, ha et riktig antall lisenser per bruker uavhengig av antall enheter, forutsigbare kostnader, og enkelt å skalere dette opp eller ned etter antall ansatte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.