UTVIKLING

Nå snakker de sammen

Et viktig skritt videre mot videokonferanser rett i nettleseren.

Hugh Finnan i Google og Todd Simpson i Mozilla i en kort videosamtale ved hjelp av WebRTC og henholdsvis Chrome og Firefox.
Hugh Finnan i Google og Todd Simpson i Mozilla i en kort videosamtale ved hjelp av WebRTC og henholdsvis Chrome og Firefox. Bilde: Google og Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. feb. 2013 - 13:32

Videokonferanser og annen form for web- og P2P-basert sanntidskommunikasjon i nettleseren, er målet med WebRTC-teknologien, en fri og åpen teknologi som primært er basert på JavaScript-programmeringsgrensesnitt. Bak prosjektet står Google, som har fått med seg blant annet Mozilla og Opera Software.

Fortsatt er WebRTC på forsøksstadiet, men i går kunne Google og Mozilla kunngjøre et viktig gjennombrudd, nemlig en vellykket demonstrasjon av en videosamtale mellom Chrome og Firefox. Skal WebRTC ha noen mulighet til å bli en bredt akseptert webstandard, så er samhandling på tvers av ulike klienter helt vesentlig. Til nå har det bare vært mulig å bruke WebRTC mellom nettlesere fra samme leverandør.

Demonstrasjonen kommer ikke et øyeblikk for tidlig. WebRTC er nemlig ikke den eneste foreslåtte teknologien for slik funksjonalitet. Microsoft har kommet med sitt eget forslag, CU-RTC-Web (Customizable, Ubiquitous Real Time Communication over the Web), og i midten av januar kom selskapet med en prototype som demonstrerer interoperabilitet mellom Internet Explorer 10 og Chromium for Mac. Men foreløpig er Microsofts løsning pluginbasert, og noe av hensikten med utviklingen med disse teknologiene, er å fjerne avhengigheten av nettopp plugins.

Test selv

Det er fullt mulig å teste oppsettet som Google og Mozilla demonstrerer i videoen over. Men det kreves at man har Chrome 25 Beta og Firefox Nightly for Desktop. Dessuten må man via «about:config» i Firefox sette verdien for «media.peerconnection.enabled» til «true».

Selve forbindelsen skal man kunne opprette via denne siden.

Selve nettverksforbindelsen er basert på ICE (Interactive Connectivity Establishment). På krypteringssiden brukes DTLS (Datagram Transport Layer Security) med SRTP (Secure Real-time Transport Protocol). Lyden er Opus-basert, mens videoen er basert på VP8.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.