Blant sikkerhetforsbedringene som kommer i til Windows 10 til høsten, er en funksjonalitet som i alle fall skal kunne redusere skaden utpressingsvare kan gjøre på systemet. I alle fall dersom man begrenser seg til den typen skadevare som krypterer filer og mapper enkeltvis. Til nå har nok dette vært det vanligste.
I et blogginnlegg om en fersk Insider Preview-utgave av Windows 10, skriver programvareutvikleren Dona Sarkar om forbedringer som kommer i Windows Defender Security Center, et verktøy som ble introdusert med Windows 10 Creators Update.
Blant disses forbedringene kommer det noe som kalles for «Controlled folder access» og «Protected folders».
Les også: Slik skal Microsoft forsterke den innebygde sikkerheten i Windows 10
Må aktiveres
Dette handler om å begrense hvilke applikasjoner og annen programvare som får tilgang til å gjøre endringer i de mappene som kanskje inneholder de filene som er viktigst for brukeren selv. Så snart man skrur på funksjonen, vil i filene i standardmapper som Dokumenter, Bilder, Videoer og Skrivebordet bare kunne endres av applikasjoner som Microsoft anser som «vennlige».
Trolig dreier dette seg om digitalt signerte applikasjoner med en kjent utgiver.
Men brukeren kan selv legge til flere applikasjoner via Windows Defender Security Center, men selvfølgelig også flere mapper som skal beskyttes på samme måte. Det er også mulig å ekskludere visse undermapper fra å bli beskyttet på denne måten.
Dersom programvare forsøker å endre noe i de beskyttede mappene, uten at appen finnes i hvitelisten, vil brukeren bli varslet om dette.
Også mapper som deles over nettverk kan beskyttes på samme måte, altså på klientsiden.
Beskytter ikke mot Petya
Det Controlled folder access ikke vil hjelpe mot, er utpressingsvare som krypterer filsystemet i stedet for hver enkelt fil og mappe. Petya og den mye omtalte varianten som har spredt seg denne uken, er eksempler på dette. Denne krypteringen skjer gjerne helt uavhengig av Windows, ved at skadevaren overskriver oppstartsområdet (MBR – Master Boot Record) til partisjonen.
Den finske sikkerhetsforskeren Mikko Hyppönen har følgende kommentar til dette:
Les også: Pengeutpressingen i Petya-skadevaren kan ha vært skalkeskjul for noe helt annet