NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Naboene går på veggen: Har brukt over 60.000 kroner på å holde bitcoin-bråket ute av soverommet

Naboer over hele Amerika blir gale av alle bitcoingruvene som går 24 timer i døgnet. Noen mener de høres ut som helikoptre som går inn for landing.

En digital kryptovalutagruve produserer masse varme, og dermed også mye støy for å holde maskinene ved lave nok temperaturer. Naboer over hele Amerika begynner å bli mektig lei. Illustrasjonsfoto.
En digital kryptovalutagruve produserer masse varme, og dermed også mye støy for å holde maskinene ved lave nok temperaturer. Naboer over hele Amerika begynner å bli mektig lei. Illustrasjonsfoto. Foto: Andrew Rush/NTB
16. nov. 2021 - 05:00

– Du kan sammenligne det med tortur, sier byråd Paul Gingues i den canadiske byen Sherbrooke til Wall street journal.

Gingues har nettopp vært på besøk i bydelen der et kanadisk, digitalt gruveselskap bruker store mengder elektrisitet til å utvinne den profitable kryptovalutaen. 

Ingen sover godt

Det er viftestøyen fra maskinene som gjør naboene i den lille, kanadiske byen gale.

Problemet har blitt et fenomen i nærheten av fabrikkene som stadig dukker opp på nye steder over hele Amerika.

Å gå og høre på konstant støy fra de digitale gruvene har blitt en del av hverdagen til mange amerikanere. 

Flere WSJ har snakket med sammenligner støyen med en tannlege som borrer i tennene deres, mens andre igjen mener det det høres ut som bråket fra et helikopter som går inn fra landing. 

Det som er helt sikkert: ingen av dem sover godt om natta. 

Bitcoin til værs

Thomas Evensen, norgessjef i Fortinet, skriver i kronikken om noen av forventingene han har til den nye digitaliseringsstrategien som regjeringen legger fram i morgen.
Les også

Den neste store krigen skjer ikke på land

Prisene på Bitcoin har gått i været det siste året. En bitcoin koster nå 570 000 kroner. Selv om svingningene i markedet er store, viser pilene stort sett oppover. 

Bykset til toppen nå i november skjedde ganske umiddelbart etter børsnoteringen av ProShares Bitcoin Strategy ETF i oktober. Det var det første børshandlede fondet som investerer i bitcoin som fikk godkjennelse fra amerikanske myndigheter.

Det ventes at flere lignende fond vil starte opp i USA i tiden fremover, noe som kan øke investeringene og sende bitcoin-prisen til atter nye høyder. Og igjen avle flere fabrikker. 

1000 hårfønere

En nabo av en fabrikk i byen Adel i Canada forteller til avisa at hun har blitt nødt til å gå med ørepropper inne på dagtid. Bråket stopper nemlig aldri, forteller hun. 

Å sitte ute på verandaen for å koble av, har blitt helt umulig.

– Det høres ut som 1000 hårfønere blåser der ute samtidig, sier 74-åringen til den amerikanske avisen. 

Framstillingen av bitcoin krever store mengder energi. For ti år siden kunne en person som ville hente ut bitcoin, gjøre det med en vanlig hjemme-PC. I dag kreves det et stort nettverk av datamaskiner på industrinivå for å regne seg fram til kryptovalutaen.

Fortjenesten ved å trekke ut en blokk med 6,25 bitcoin pluss transaksjonsgebyrer, kan være på flere millioner kroner. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Utvinner på kull

En harddisk som inneholder bitcoin verdt milliarder ligger på en søppelfylling, og eieren vil ha den tilbake. Nå saksøker han.
Les også

IT-ingeniør: Saksøker by for syv mrd. i jakten på bitcoin han kastet i søpla

Derfor ble også over 75 prosent av verdens bitcoin utvinnet i 2020 i det kinesiske kullbeltet.

Tilgangen på billig elektrisitet gjorde det svært lønnsomt for minerne å holde på nettopp der.

Noe som også har store konsekvenser for miljøet.

Energiforbruket til dagens bitcoin-industri er beregnet til 116 terrawatt time per år – det tilsvarer nesten hele Sveriges energiforbruk.

En annen nabo TWJ har snakket med i Georgia i USA har målt støyen fra fabrikkhallene til 70 desibel utenfor stuevinduet. Selv flere lydisolerende tiltak til en verdi av over 60.000 kroner har ikke gjort det noe lettere å sove om natten for beboeren. 

Bitcoin produserer ikke bare dårlige søvnvaner og klimagasser, en fersk studie beregnet at bitcoin-utvinning også produserer tonnevis med e-avfall.

Siden bitcoin krever mye datakraft for å være lønnsomt, må minerne hele tiden erstatte utstyret med nyere og kraftigere maskinvare for å holde seg flytende. 

Norske naboer ble gale

Studien estimerer at utstyret som blir brukt til bitcoin-utvinning har 1,29 år i gjennomsnittlig levetid og produserer 30.700 tonn elektronisk avfall hvert år.

Også i Norge har naboene til selskapet Kryptovaults miningfabrikker på Follum i Innlandet hatt store problemer med støy.

Sommeren 2018 flyttet flere naboer ut av soverommene sine. De ble nødt til å holde vinduene lukket i de brennhete sommermånedene. 

– Lyden fra fabrikken er der 24 timer i døgnet 365 dager i året. Sommeren vår er ødelagt, sa nærmeste nabo Trond Gulestø den gang. 

Selskapet Kryptovaults gjorde da alt de kunne for å redusere støyen, og lovet at de skulle komme seg under lovlig grense på 45 desibel i løpet av sommeren. Også de amerikanske fabrikkene blir nødt til å gjøre tiltak, lover byråd Paul Gingues i den canadiske byen Sherbrooke og får støtte av flere kolleger over hele kontinentet, skriver WSJ.

Norge bruker mer digitale verktøy i skolen enn de fleste land i verden. Likevel har 40 prosent av elevene har lav digital kompetanse.
Les også

Norske elever scorer dårligere enn før på databruk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.