JUSS OG SAMFUNN

Nådde målet

Piratpartiet er klar for stortingsvalget.

Signatur nummer 5 tusen vises frem av Øystein Sættem Middelthun (t.v), styremedlem i Piratpartiet og leder av partiets IT-gruppe. Leder Geir Aaslid jubler med en bunke ferske signaturer.
Signatur nummer 5 tusen vises frem av Øystein Sættem Middelthun (t.v), styremedlem i Piratpartiet og leder av partiets IT-gruppe. Leder Geir Aaslid jubler med en bunke ferske signaturer. Bilde: Piratpartiet
17. des. 2012 - 08:57

Denne helgen ble det klart. Piratpartiet, med Håkon Wium Lie og leder Geir Aaslid i spissen, klarte å hente inn 5 000 signaturer innen fristen, som går ut ved årsskiftet.

Dermed starter den virkelige jobben: Etablere valglister og skape nok oppslutning til å få inn noen på Stortinget. Det kan bli en stor utfordring, mente valgekspert og professor Frank Aarebrot da digi.no snakket med han tidligere i år.

Da digi.no intervjuet leder Aaslid i slutten av august manglet de 4.500 underskrifter, som må være fra personer over 18 år og som må leveres på papir.

I en e-post til redaksjonen skriver Aaslid at de rett før helgen manglet fire underskrifter.

– Men ved siste tømming av postboksen kom det inn 261 underskrifter til, sier en meget fornøyd Aaslid til digi.no. Piratene skal nå være godt over kravet ettersom det kom ytterligere 100 signaturer på en årsmøtet Piratpartiet arrangerte i Oslo sentrum søndag kveld.

På det samme årsmøtet ble også nye vedtekter for Norges ferskeste parti banket gjennom av delegatene.

– Jeg synes Norge trenger et parti som har en digital agenda. Piratpartiet har mye for seg og har også fått makt i Sverige og Tyskland. Der har de brakt inn nytenkning og saker som folk er opptatt av. Det har også økt underholdningsverdien i det politiske systemet noe, sa Håkon Wium Lie til digi.no i slutten av august.

Han er mest kjent som CSS-oppfinner, standardforkjemper og en av Norges mest respekterte IT-kapasiteter internasjonalt, men har kastet seg inn i politikken på Piratpartiets vegne.

Hvem som stiller på de ulike valglistene for partiet er enda ikke klart. Men partiet har en folkevalgt, som riktig nok ikke ble valgt inn som representant for Piratpartiet men for Arbeiderpartiet i Nausdal kommune. Han meldte seg ut av AP og inn hos pirtatene etter striden om Datalagringsdirektivet.

Partiet ble etablert i Sverige i 2006 av Richard Falkvinge, men har ikke klart å få en sterk politisk posisjon. Som tabellen under viser har oppslutningen ikke vært sterk nok til å få reell makt.

Land med piratpartier <i>Bilde: Wikipedia/NRK</i>
Land med piratpartier Bilde: Wikipedia/NRK

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.