Seagate leverte i mai i år en amerikansk patentsøknad på det selskapet kaller "Magnetic recording system with continuous lubrication of recording media". Ved hjelp av nanorør-teknologi, planlegger Seagate å senke hodet for lesing og skriving nærmere de roterende platene i harddisken. Ifølge nettstedet DailyTech, skal mengden av informasjon som kan lagres på et gitt areal, blant annet avhenge av avstanden mellom hodet og platen.
Nanorørene skal brukes til å utgjøre et svært solid smøremiddel som kan dekke det faktiske lagringsmediet. Seagate planlegger å senke lese-/skrive-hodet til et nivå hvor det faktisk kommer i kontakt med platen. I tillegg vil selskapet introdusere en varmemekanisme, for eksempel laser, som vil varme opp et lite areal på platen, noe som skal gjøre det mulig å arrangere de magnetiske partiklene mer nøyaktig. Dette skal gi høyere datatetthet.
Les også:
- [21.05.2008] Nanorør kan oppføre seg som asbest
- [13.09.2006] Verdens første harddisk fyller 50 år
- [27.03.2006] Bygget en hel krets på ett nanorør
- [10.06.2004] Krever statsstøtte til nanoforskning
- [08.01.2004] Gjennombrudd åpner for enorm minnekapasitet
- [12.08.2003] PC-diskene blir ikke så veldig mye større
- [30.04.2001] Transistorer kan masseproduseres i ti atomers bredde
Ifølge patentsøknaden vil en harddisk basert på denne nanorør-baserte smøringen kunne vare mellom fem og ti år.
Søknaden inneholder ingen informasjon om når teknologien vil komme på markedet, men harddiskbransjen skriker etter nye metoder for å øke harddiskenes lagringskapasitet. Mange er i ferd med å innføre perpendikulær lagring, noe som skal kunne gi opptil 10 ganger så høy lagringstetthet som lagring i lengderetningen. Men skal den seneste utviklingen fortsette, med 50 prosent økning i den maksimale lagringskapasiteten på mindre enn to år, må man allerede i dag forske på metoder som kanskje først vil bli tatt i bruk om fem til ti år.
Ifølge DailyTech har Seagate antydet at den nanorør-baserte smøringsteknikken vil gi harddisker med opptil ti ganger så høy kapasitet som dagens.