BEDRIFTSTEKNOLOGI

Når Atom ikke er smått nok

Intel sikter mot kroppsbårne enheter med brikkefamilien Quark.

Intel-sjef Brian Krzanich med en Quark-brikke.
Intel-sjef Brian Krzanich med en Quark-brikke. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. sep. 2013 - 13:28

Mens Intel har et solid overtak innen prosessorsegmentene for server og pc, er det ARM-teknologien som dominerer i markedene for systembrikker til nettbrett, smartmobiler og enda mindre enheter.

Intel kjemper hardt for å oppnå et virkelig fotfeste innen markedene hvor ARM dominerer, blant annet fordi det er her mye av veksten foregår for tiden. Men så langt har ikke Intel lykkes i noen særlig grad. Det er gitt ut en håndfull smartmobiler med en Intel Atom-basert systembrikke, men ingen av disse har blitt noen store salgssuksesser. På nettbrettsiden er det primært Windows 8-baserte enheter som benytter prosessorer eller systembrikker fra Intel.

Noe av grunnen til at Intel så langt ikke har lykkes, skyldes trolig i større grad pris enn teknologi. Selskapets brikker har med årene også blitt svært energieffektive og slår ARM-baserte brikker på flere områder, spesielt når klokkehastigheten er høy.

Denne uken arrangeres Intel Developer Forum i San Francisco, og i går presenterte Intels ferske toppsjef, Brian Krzanich, en rekke kommende produkt- og teknologinyheter.

Blant annet fortalte han om «Merrifield», et kommende medlem av Atom-familien som er basert på den nye mikroarkitekturen Silvermont og 22 nanometers prosessteknologi. Disse brikkene er beregnet for smartmobiler og mindre nettbrett. Sammenlignet med dagens Atom-brikker for smartmobiler, skal Merrifield tilby bedre ytelse, energieffektivitet og batteritid.

En annen Atom-variant som baseres på Silvermont, er «Bay Trail». Dette er firekjernede brikker som er beregnet for større nettbrett, hybridmaskiner og bærbare pc-er med batteritid på åtte timer eller mer.

Quark

Selv om Atom-prosessorene er ganske små, er det fortsatt for store for mange enheter. Tenk bare på de nye smarturene som nå har blitt lansert. Derfor introduserte Intel i går en helt ny prosessorfamilie, nemlig Quark.

Dette litt pussige navnet er hentet fra atomfysikken. Det fleste kjenner til at atomkjernene består av de subatomære partiklene protoner og eventuelt også nøytroner. Like kjent er det kanskje ikke at protoner og nøytroner igjen kan deles opp i kvarker, eller «quarks» på engelsk.

Det er derfor ikke unaturlig at «lillebroren» til Atom heter Quark.

Denne varianten av Intel Quark er en systembrikke, som tilbyr betydelig mer funksjonalitet enn en ren CPU. <i>Bilde: Intel</i>
Denne varianten av Intel Quark er en systembrikke, som tilbyr betydelig mer funksjonalitet enn en ren CPU. Bilde: Intel

– Smartmobiler og nettbrett er ikke sluttilstanden. Den neste bølgen med databehandling er fortsatt i ferd med å bli definert. Kroppsbårne datamaskiner og sofistikerte sensorer og robotteknologi er bare noen av de første bruksområdene, sa Krzanich i går.

Intel skal i løpet av fjerde kvartal tilby referansekort basert på de første Quark-produktene for å hjelpe partnere med å lage optimaliserte, Quark-baserte løsninger. I første omgang er det segmentene industri, energi og transport som Intel sikter mot.

Intel-president Renee James fortalte ifølge Gizmodo at Quark vil være en femtedel så stor som en Atom-brikke. Den skal ha et effektbehov på 10 prosent, men likevel ifølge Gizmodo likevel kunne levere 30 prosent mer ytelse enn det dagens Atom-prosessor kan.

Under hovedtalen fortalte Krzanich også om Intels «Broadwell», den første produktserien som skal baseres på 14 nanometers prosessteknologi. Produksjonen av denne pc-prosessoren skal starte allerede mot slutten av 2013. De er beregnet for hybride maskiner, vifteløse enheter, ultrabooks og ulike typer pc-er.

Intels vanlige utviklingstakt tilsier at brikker basert på 10 nanometers prosessteknologi skal komme innen 2015, og enda mindre størrelser i 2017.

Oppdatert 12.09.2013 kl. 18.15: Korrigert omtalen av ytelsen til Quark.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.