Ingen ting er bedre enn en sykkeltur i vilt alpelandskap når administrerende direktør, Grethe Helene Viksaas, i Basefarm virkelig skal kose seg.
Men næringslivslederen tar deler av jobben med seg på tur, og sjekker e-post hver dag. Når hun kommer hjem fra ferie får hun en ny rolle i selskapet hun var med å starte for 16 år siden.
Hvor er du nå?
På hytta vår på Hafjell.
Hva er planene for sommeren?
Vi har allerede vært på tog- og sykkel-loffing i Tyskland og Østerrike med ryggsekker og sammenleggbare sykler, og fredag reiser vi til Vega på Helgeland, der jeg har dype familie-røtter.
Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?
Mobiltelefon og iPad.
Hvilke apper klarer du deg ikke uten?
Jeg må ha tilgang til mail. Booking-app’er og kart er dessuten et must i ferien, og i neste uke vil nok blåskjellvarsel bli flittig brukt. Og så værmeldingen, da!
Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?
Jeg er i grunnen ganske fornøyd med den utdanningen jeg valgte: Hovedfag i informatikk. Det har gitt meg verdens mest spennende jobb.
Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?
Jeg sjekker stort sett e-post noen ganger om dagen.
Hva skal du lese i sommer?
Jeg har en stor fagbok liggende som så smått er påbegynt: Anatomy Trains. Den handler om hvordan muskler og ledd og den slags henger sammen i et fantastisk system, og om hvordan man kan ta vare på det. Kan være den taper i kampen mot noe lettere krim etter hvert, men det er en innsikt jeg veldig gjerne vil ha.
Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?
Jeg har fått veldig sans for elektroniske bøker, - ikke minst fordi de er lette å bære på. Anatomi-boka har jeg behov for å notere litt i, og da duger papir best fortsatt.
Hva er et perfekt sommerminne for deg?
Svett sykkeltur opp mellom fjellene i de Østerrikske alpene - belønnet med å kunne kaste seg ut i et utrolig vakkert, krystallklart fjellvann.
Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?
Det er et stort spørsmål som egentlig krever et ganske langt og utfyllende svar, med mange ulike vinklinger og mange forutsetninger. Kort og overordnet: Den teknologiske utviklingen – og ikke minst anvendelsen av den – drar oss i retning av en global bransje. Samtidig er det motkrefter som gjør at behovet for nærhet og lokal kompetanse kommer stadig høyere opp i bevisstheten til kundene. Å kunne kombinere disse to tendensene, tror jeg er en vinner. (Og da trenger jeg vel ikke nevne at det er det vi gjør i Basefarm?!)
Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?
Det er alltid ting som kan gjøres bedre. Vi kunne helt klart utnyttet f.eks. helse- og velferdsressursene våre langt bedre ved hjelp av bedre IT-systemer. Man kunne med hell lagt mer press ulike offentlige virksomheter slik at de utnyttet felles systemer i stedet for å sitte på hver sin tue og lage sine egne. Men Norge er samtidig veldig bra på veldig mange områder! Det er lett å oppdage både som turist i andre land og når man skal starte og drive virksomhet! For å si det litt enkelt: Det er vesentlig mer effektivt å forholde seg til Altinn enn til Notarius Publicus.
Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?
Det har jeg ikke nok innsikt til å mene noe sterkt om, men jeg holder en knapp på at asiatene kommer sterkt.
Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?
Det er ikke så galt å være et land med gode IT-forbrukere. Vi må mestre begge deler. Det satses mye på innovasjon og gründervirksomhet nå, og det er bra! Det kan bli bedre. Om jeg kunne ønske meg EN forbedring, ville jeg hatt et skattesystem som ga rom for aksjebasert avlønning. I dag risikerer man å skattlegges kraftig av penger man aldri har sett snurten av og kanskje aldri heller vil se noe til. Om skatten bare kunne ventet til man faktisk hadde fått noen penger, hadde det gjort utrolig mye for mange gründervirksomheter.
I tillegg til å legge til rette for nyskapning i nye selskaper, må vi sørge for at eksisterende virksomheter evner å fornye seg kontinuerlig! Basefarm var en gründerbedrift i år 2000, som ble startet fordi markedet manglet noen som kunne drifte virksomhetskritiske internett-tjenester. Utfordringen har endret seg over tid. Det som var nyskapende den gangen er hyllevare i dag. Og sånn kommer det fortsatt til å være: det som er nytt i dag er gammelt om noen år. Men vi skal fortsatt hjelpe kundene våre med å optimalisere topp- og bunnlinjen deres, og med å ha kontroll på stadig mer avanserte sikkerhetsutfordringer. Det krever nye måter å tenke og jobbe på, og verdiskapende innovasjon bygger på kombinasjonen av erfaring og nytenkning.
Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?
Jeg går over i en ny rolle etter å ha vært leder for Basefarm fra starten for 16 år siden. Den nye oppgaven min - som arbeidende styreleder - vil handle mye om å bidra til at vi fortsetter å holde riktig kurs i forhold til alt som skjer i markedet omkring oss.
Hva ønsker du å bli husket som?
En leder som samlet flinke folk og bygget opp et veldig bra firma sammen med dem, for eksempel? I tråd med vårt gamle, gode, interne slogan: «Nerder satt i system».