KRIGEN I UKRAINA

Når Russland stenger nettsteder ute, tyr BBC til gammel teknologi

Gjenopptar kortbølgesendingene.

En god gammeldags AM-radio, som denne Radionette Kurér-utgaven, kan komme til nytte dersom de eneste troverdige radiosendingene kommer fra utlandet.
En god gammeldags AM-radio, som denne Radionette Kurér-utgaven, kan komme til nytte dersom de eneste troverdige radiosendingene kommer fra utlandet. Foto: Piqselv (<a href="https://creativecommons.org/share-your-work/public-domain/cc0/">CC0</a>)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mars 2022 - 19:00

Russland blokkerer i tur og orden alle medier som ikke følger regimets regler for hva som til enhver tid er tillatt å skrive. Ikke-statlige medier i Russland må stenge, og utenlandske blir stengt ute fra aksessnettverkene som kontrolleres av de russiske myndighetene.

I forkant av den russiske invasjonen av Ukraina opplevde det russiskspråklige nettstedet til BBC News en massiv økning i besøkene fra russiske innbyggere. Antallet russiske besøk per uke har blitt tredoblet på et år. På de engelskspråklige sidene hadde de ukentlige besøkende fra Russland økt med 252 prosent i slutten av februar.

Med korte bølger

Men i slutten av forrige uke var tilgjengeligheten til BBCs nettsteder blitt kraftig redusert i Russland. Ifølge The Guardian skjedde dette nokså samtidig med at BBC hadde gjenopptatt noe kringkasteren ikke har gjort siden 2008, nemlig å tilby radiosendinger i Europa via kortbølgefrekvenser.

Både under den andre verdenskrig og den kalde krigen var kortbølgesendinger blant annet hos BBC viktige for å spre nyheter og annet som ikke slapp gjennom sensuren hos motstanderne. 

Selv om det er mulig å jamme radiosendinger, noe som ble gjort i stor utstrekning av blant annet Sovjetunionen under den kalde krigen, krever dette betydelig mer innsats enn å blokkere nettsteder på internett. Atmosfæriske forhold kan dessuten gjøre jammingen ineffektiv i perioder.

Tor har fått nye funksjoner som skal gjøre anti-sensuren mer effektiv.
Les også

Nå har Tor-nettleseren gjort det lettere å komme rundt internett-sensur

– Det blir ofte sagt at sannheten er det første offeret i krig. I en konflikt hvor desinformasjon og propaganda er utbredt, er det et klart behov for faktabaserte og uavhengige nyheter som folk kan stole på – og ved store hendelser henvender millioner av russere seg til BBC, sier generaldirektør Tim Davie i BBC i en pressemelding.

– Vi vil fortsette å gi det russiske folket tilgang til sannheten, på alle måter vi kan. 

I første omgang er det altså etablert to nye kortbølgefrekvenser – 5875 kHz og 15735 kHz – som til sammen sender World Service English fire timer i døgnet. Begge skal kunne mottas klart i Kyiv og i deler av Russland. 

Alternative aksessmetoder

Kortbølgesendinger er ikke det eneste tiltaket BBC News har kommet med for å gjøre journalistikken tilgjengelig i Russland og andre områder hvor nettstedet er blokkert. I slutten av forrige uke kom nyhetstjenesten med informasjon om hvordan BBCs nettsted kan nås på alternative måter. 

Blant annet er nettstedet tilgjengelig via en Onion-adresse i Tor-nettverket og via Psiphon-appen. BBC har publisert instruksjoner om dette på både engelsk, russisk og ukrainsk på denne siden.

Linux-oppfinner Linus Torvalds understreker at han som finne ikke kan støtte russisk aggresjon mot Ukraina.
Les også

Kaster ut russiske utviklere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.