Programvare som finansieres ved hjelp av annonser blir stadig vanligere. I utgangspunktet er dette en god måte å finansiere utviklingen av et program brukerne gjerne vil ha, uten å måtte betale for det.
Problemet er at mange av løsningene som benyttes for å levere annonsene, invaderer PC-en så til de grader at det blir et problem, både ytelses- og sikkerhetsmessig. Ikke alle leverandører av slike løsninger er like seriøse, noe som kan bety at programvaren kan hente ut informasjon fra PC-en din som du ellers ikke ville ha gitt fra deg til vilt fremmede, og i hvert fall ikke til useriøse aktører. Mange av programmene registrerer blant annet hvilke nettsteder du besøker.
Slik programvare kalles gjerne spyware eller spionvare.
Når programvare som finansieres på denne måten installeres, bør det tidlig i installasjonsprosessen opplyses om at slik tilleggsprogramvare også følger med. Brukeren skal da kunne velge om alt skal installeres, eller om installasjonen skal avbrytes før endringer er blitt gjort. Dette er den renhårige måten å gjøre det på.
En dessverre langt vanligere metode er at alt installeres, også spionvare, uten at brukeren får noen som helst beskjed om dette. Avinstallerer man programmet igjen, blir gjerne spionvare liggende igjen, like aktiv som tidligere.
Det finnes nå en drøss med verktøy, både gratis og mot betaling, som skal hjelpe brukeren med å fjerne spionvare på maskinen, Ad-aware fra Lavasoft er nok det mest kjente. Problemet oppstår når antispionvare-verktøyene selv er en form for spionvare.
News.com skriver i en artikkel om antispionvare-verktøyet SpyBan, som godt kan karakteriseres som en trojansk hest, siden det inneholder en mer enn det som er synlig fra utsiden.
SpyBan installerer et program som kalles Look2Me, som av blant annet Symantec karakteriseres som spionvare, siden det overvåker hvilke sider brukeren besøker og sender loggen til en server.
Ifølge News.com er SpyBan blitt lastet ned fra Download.com omtrent 44.000 ganger de siste måneden, før det nylig ble fjernet på grunn av brudd på nettstedets retningslinjer angående funksjonalitet som installeres i det skjulte.
Nå er også nettstedet til SpyBan mer eller mindre tatt av nettet.
Et råd til brukere av antispionvare er kun å benytte løsninger som har eksistert relativt lenge og som har et bra omdømme, eller løsninger fra anerkjente leverandører.