Internett har blitt en av jordens viktigste kommunikasjonssystemer, og på tross av diverse utfordringer har systemet vist seg å være godt og stabilt.
Den amerikanske romfartsorganisasjonen jobber nå med å bygge et tilsvarende system for for bruk i verdensrommet, og har nettopp gjennomført en vellykket test i det ytre rom.
- Dette er første steg i å skape en helt ny kommunikasjonsevne ute i verdensrommet, et slags interplanetarisk internett, sier Adrian Hooke, sjef for NASA's romnettverksarkitektur, teknologi og standarder til Agence France Press (AFP).
Testen gikk ut på å sende diverse rombilder frem og tilbake mellom jorden og en romsonde som er cirka 32 millioner kilometer unna.
Med slike avstander oppstår endel nye problemstillinger, og løsningen må derfor tolerere både forsinkelse og forstyrrelser.
Programvareprotokollen som ble brukt har fått navnet Disruption-Tolerant Networking (DTN), og er utviklet i samarbeid med Vint Cerf. Han jobber for tiden som «Internett Evangelist» i Google, og er kjent som en av internetts fedre etter sitt arbeide med å utforme TCP/IP på 70-tallet.
Selv om DTN bygger på mange av de samme prinsippene som TCP/IP, er det en veldig vesentlig forskjell. DTN forutsetter ikke en uavbrutt ende-til-ende forbindelse.
TCP/IP tolererer at små pakker kommer på avveie eller blir forsinket, men klarer ikke å håndtere forsinkelser på flere minutter. Ifølge NASA tar det mellom 3,5 og 20 minutter å sende og motta data til og fra mars.
Foreløpig er systemet bare testet med en romsonde, men neste sommer skal kommunikasjonsløsningen også implementeres på ISS (International Space Station), romstasjonen som sirkler rundt jorden.