KOMMENTARER

Nei, Tim Berners-Lee fant ikke opp internett

Pinlig når nettjournalister ikke vet hva World Wide Web er.

Tim Berners-Lee fant opp World Wide Web i 1989. Han fant ikke opp internett, som Vint Cerf og Bob Kahn i stor grad skal gis æren for.
Tim Berners-Lee fant opp World Wide Web i 1989. Han fant ikke opp internett, som Vint Cerf og Bob Kahn i stor grad skal gis æren for. Bilde: Per Ervland
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mars 2014 - 10:07

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

World Wide Web, weben, fylte 25 år i går. Det ble markert i stor i stil, både hos oss og andre. Men gleden over det hele ble ødelagt av mange kunnskapsløse journalister.

I en rekke artikler, se nedenfor, ble det nemlig hevdet at Tim Berners-Lee er internetts far og at det var internett som fylte 25 år i går. Pussig da at man feiret 30-årsdagen til «det moderne internett» allerede i fjor.

Det er utvilsomt weben som bidro sterkest til å gjøre internett attraktivt for de store massene, men det er direkte pinlig nå journalister, som publiserer sine saker på weben, ikke vet hva dette egentlig er. Det er som om en bussjåfør ikke skulle vite forskjellen mellom bussen og veien han kjører på.

En teori i digi.no-redaksjonen er at journalistene som har skrevet disse sakene, kanskje er for unge til å huske internett uten web – kanskje til og med livet uten internett. Men internett kom til Norge lenge før weben var påtenkt, med flotte tjenester som e-post, Usenet/NNTP (nyhetsgrupper), IRC, FTP og en hel del annet. Dagens unge journalister burde i alle fall ha hørt om e-post.

Senere det kommet til tjenester og produkter som IP-telefoni, lynmeldinger, flerbrukerspill, iTunes, Skype, BitTorrent og en mengde annet, som alle overfører data over internett, men som i utgangspunktet ikke er webbaserte.

En ting som kanskje har bidratt til forvirringen, er den lite presise bruken av sentrale, webrelaterte begreper på norsk. Det som på engelsk heter «web site», kalles på norsk for «nettsted» eller «nettsider». «Web browser» blir kalt for «nettleser», men akkurat det kan kanskje forsvares, siden den også kan brukes til annet enn web, for eksempel til å besøke FTP-servere.

Tidligere ble i det minste en «web page» kalt for en «webside» på norsk, men i de senere år snakker de fleste om en «nettside» i stedet. Den presiserende forstavelsen «web» er i ferd med å forsvinne. Det er trist og fører altså til pinligheter som dette:

Her ble internett født
Dette er internetts første pc
Denne datamaskinen ble brukt til å finne opp Internett
Internettets fader: Vi mangler en grundlov på nettet
Internetfadern vill se rättighetsförklaring

I noen av sakene ser det ut til at det bare er tittelen som er på villspor. I så fall kan det være den eventuelle avisdesken som har skylden. Men dette burde ha blitt rettet til nå.

Nå er det ikke bare her i Skandinavia at har gjort denne tabben. The Register har her en rekke lignende eksempler fra engelskspråklige nettaviser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.