Google implementerte i fjor en dom fra EU-domstolen angående den mye omtalte «retten til å bli glemt». Dommen gjelder i utgangspunktet kun i EU og EØS-området, altså der hvor EU-domstolen har domsmakt.
Dette betyr at visse søkeresultater etter navngitte personer ikke vil bli vist på de europeiske utgavene av Google.
Velger derimot en europeer å bruke for eksempel den amerikanske utgaven av Googles søkeside (google.com), får man tilgang også til de resultatene som har blitt filtrert vekk på de europeiske sidene.
Datatilsynet: Google må fjerne søkeforslag om to nordmenn
Ikke globalt
Bakgrunnen for dette, ifølge Google, er at EU-loven som dommen er basert på, ikke gjelder globalt. Fordi det ikke er noe som hindrer en europeisk bruker i å benytte for eksempel den japanske utgaven av Google, er det mange europeiske politikere og byråkrater som mener at Google må innføre «retten til å bli glemt» på alle utgaver av Google Search.
I spissen for disse er det franske datatilsynet, CNIL, som formelt har beordret Google til å gjøre ordningen global, med trusler om sanksjoner dersom dette ikke gjøres.
Begrenset rett: Google avviser seks av ti forespørsler
Men Google nekter
I går publiserte Peter Fleischer, Googles globale personvernrådgiver, et blogginnlegg hvor begrunner hvorfor selskapet syns at det er en dårlig idé å gjøre en europeisk dom globalt gjeldende.
– Dette er en problematisk utvikling hvor man risikerer en skremmende effekt på weben, skriver Fleischer.

%25201%2520(2)%2520(1).png)
Han viser til at det finnes talløse eksempler fra ulike land hvor innhold som har blitt erklært ulovlig i ett land, vil bli ansett som lovlig i andre. Blant annet nevner han at Russland forbyr visse uttalelser som kan anses for å være propaganda for homofili, og at Tyrkia forbyr kritikk av Atatürk.
Bakgrunn: – Vil kreve global «rett til å bli glemt»
Kappløp mot bunnen
– Dersom CNILs foreslåtte tilnærmingen blir omfavnet som reguleringsstandard for Internett, vil oppdage at vi befinner oss i et kappløp mot bunnen. Til syvende og sist vil Internett bare være like fritt som det minst frie stedet i verden, skriver Fleischer.
Ifølge Fleischer mener Google at intet land skal ha kontroll over hva noen i et annet land kan ha tilgang til.
– Vi mener dessuten at denne ordren er uforholdsmessig og unødvendig, gitt at det store majoriteten av franske internettbrukere – for tiden rundt 97 prosent – bruker en europeisk versjon av Googles søkemotor, som google.fr, i stedet for google.com eller noen annen versjon av Google.