JUSS OG SAMFUNN

Nekter for å ha kjøpt omtale

Oracle insisterer på at Google betaler «påvirkere».

Oracle krevde opprinnelig 6 milliarder dollar av Google for angivelige brudd på Java-rettigheter, men røk på et knusende nederlag i retten.
Oracle krevde opprinnelig 6 milliarder dollar av Google for angivelige brudd på Java-rettigheter, men røk på et knusende nederlag i retten.
21. aug. 2012 - 08:05

Oracle røk i sommer på et knusende nederlag i den bitre striden med Google, som de anklaget for misbruk av patentert Java-teknologi i Android.

Saken fikk også et uvanlig etterspill, da dommeren fattet mistanke om at partene har kjøpt seg fordelaktig medieomtale.

Beordret

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Selskapene ble derfor beordret til å blottlegge fullstendige lister med navn over alle journalister, kommentatorer, bloggere eller andre de har betalt for å kommentere rettssaken.

Antiklimaks

Oracle og Google avviser begge å ha kjøpt omtale. Det viser svarene [1, 2] på domstolens begjæring som ble offentliggjort fredag, som var helt uten overraskelser.

Oracle innrømmer å ha engasjert Florian Mueller som konsulent. Den tyske forfatteren av bloggen FOSS Patents har dekket striden inngående, men offentliggjorde tidlig at han var hyret inn av Oracle på konsulentbasis.

- Mueller er en hyppig kritiker av Oracle, og var blant de mest synlige motstanderne av Sun-oppkjøpet, som medførte at Oracle overtok Java-rettighetene, skriver selskapet.

Oracle lister også opp professor Paul Goldstein ved Stanford University som juridisk ekspertise de har engasjert, men understreker at han ikke har kommentert rettssaken.

Samtidig langer de ut mot Google, som de hevder å ha et nettverk av «påvirkere» som direkte og indirekte «søker å fremme søkekjempens åndsverks-agenda».

- Dette nettverket er omfattende og inkluderer advokater, lobbyister, bransjeforeninger, akademia og bloggere. Fokuset strekker seg utover forhold knyttet til opphavsrett eller antitrust-problemer, hevder Oracle i sitt tilsvar.

Google avviser dette.

- Verken Google eller våre rådgivere har betalt en forfatter, journalist, kommentator eller blogger for å dekke eller kommentere noen deler av denne saken. Vi har heller ikke vært involvert i motytelser for dekning av eller artikler om forholdene i saken, skriver nettgiganten.

Søkeselskapet mener videre at fremveksten av nettpublisering, personlige blogger og andre fora, gjør det uhensiktsmessig å ramse opp alle som kan ha uttrykt sine synspunkter om saken.

- I stedet for å oversvømme domstolen med lange lister over slike individer eller organisasjoner som kan ha skrevet noe om saken, vil Google heller skissere flere generelle kategorier, og be retten om nærmere veiledning om hvorvidt det er nyttig for Google å tilby mer detaljer eller forsøke å lage en mer omfattende liste.

Krever nytt svar fra Google

Etter rettens syn er Googles svar ikke tilfredsstillende. Dommeren i saken, William Alsup, ga i går nettselskapet derfor en ny frist til fredag denne uken, ifølge ZDnet som gjengir kjennelsen.

- Google antyder at de har betalt så mange kommentatorer at det vil være umulig å ramse opp alle. Det umulige er ikke påkrevet. Vennligst gjør deres beste. Oracle klarte det, sier Alsup.

Han påpeker at Google må ramse opp alle kommentatorer som Google vet har mottatt betaling, enten det dreier seg om konsulenter, entreprenører, leverandører eller egne ansatte.

- Når det gjelder organisasjoner som mottar penger, behøver de ikke å nevnes med mindre en av deres ansatte har kommentert [saken]. Gaver til universiteter kan ignoreres. Google trenger bare å offentliggjøre kommentatorer som lar seg identifisere etter en rimelig grundig gjennomgang, heter det i kjennelsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.