Journalister er blant de ivrigste brukerne av det brukerskapte leksikonet Wikipedia. Samtidig er pressen ofte lite nyansert i sin kritikk av tjenesten. Det mener Jimmy Wales, mannen som i 2001 startet det hele. digi.no fikk et kort intervju med Wales i Oslo i går.
– Enkelte oppslag er urettferdige, for eksempel en del som omhandler vandalismen som i blant skjer. Et av de mest omtalte tilfellene skjedde i forbindelse med Anna Nicole Smiths død, selv om det bare varte i noen minutter, sier Wales.
– Noen tilfeller er likevel vanskeligere enn andre. Spesielt de som har en virkelig agenda bak vandalismen.
Mens spam anses for å være et problem som det i dag finnes gode verktøy for å hindre, innrømmer Wales at regelrett sabotasje fortsatt kan være en utfordring.
– Vi ser på hvordan man skal skaffe bedre verktøy for å stoppe dette. Løsningen er ikke nødvendigvis å gjøre tjenesten mer stengt.
Det er også tilfeller hvor uenighet mellom artikkelforfattere kan føre til svært vekslende innhold.
– Det er ønskelig at versjonen av en artikkel flertallet ser, skal være god, uansett disputt, sier Wales, som mener bedre opplæring av artikkelforfatter vil kunne bidra til å dempe konfliktene.
Wales har et hektisk program i Norge denne uken. I går delte han ut Prisen for fremme av fri programvare på vegne av Nuug, Høgskolen i Oslo og Friprogsenteret. Tidligere på dagen var han med i en paneldebatt om gratis innhold. Ifølge Martin Bekkelund, utviklingsleder ved Friprogsenteret, var det omtrent 280 forhåndspåmeldte tilskuere til arrangementet.
I morgen deltar Wales under Wikipedia Academy i Bergen, mens han på torsdag er i Oslo igjen for å delta under Innovasjonskvelden til Oslo Innovation Week.
Wales sier at Wikipedia, som nå er verdens femte mest besøkte nettsted, har et stort ansvar, nå som alle, blant annet journalister, stadig refererer til det.
– Utfordringen for journalister er at de må framstå som eksperter på hva det måtte være. Det viktige for journalister må være å stille de riktige spørsmålene. De må ikke begynne av lage saker som bare er basert på Wikipedia, mener Wales.
Nylig meldte enkelte forskere at de frykter svakere rekruttering til Wikipedia fordi mange ferske forfattere opplever at endringer og andre bidrag som de kommer med, svært ofte blir slettet av administratorkorpset. Forskerne er redde for at man ender opp med at det blir en elite som redigerer Wikipedia.
– Jeg har sett tilfeller av dette, men ikke så mye, sier Wales.
– Vi må i tilfellet se systematisk på problemet. Det kan det være interessant å se på historikken, hva har skjedd i løpet av de siste 100 endringene av en artikkel.
Wales forteller at tilbakestillingsraten er høyere enn tidligere, men tror ikke nødvendigvis at det skyldes at fellesskapet har blitt mer uvennlige, men i stedet fordi mange flere enn tidligere er nykommere.
– Tidligere var det for det meste «nerder» som bidro innen sine områder. Nå er det også mange andre som bidrar.
Wales bruker nå til dags mye av tiden sin på å fortelle om historien til Wikipedia, til å snakke om fritt innhold og til å veilede redaktørprosessen i nettleksikonet. Han forteller at han også er veldig aktiv i fellesskapet og stadig svarer på henvendelser fra andre deltakere. Han driver også selskapet Wikia, som tilbyr gratis, reklamefinansierte wikitjenester. Selskapet har nå begynt å gå med overskudd.
– Det er ikke penger i Google-størrelsen, men nok til å gå rundt.
Wales bidrar også til å skaffe Wikimedia, stiftelsen som drifter blant annet Wikipedia, midler til å holde tjenestene i gang.
– Det meste av pengene kommer fra små givere. Gjennomsnittsbeløpet er omtrent 30 dollar. Noen penger til spesielle prosjekter, for eksempel det for å forbedre brukervennligheten i Wikipedia, kommer fra fond. Dessuten er det noen større givere, typisk folk i Silicon Valley med mye penger og filantropiske interesser.
Men Wales sier at stiftelsen foretrekker å bli støttet av allmennheten, for ikke å bli avhengige av store bidragsytere.
Under paneldebatten i går, som digi.no ikke hadde mulighet til å være med på, snakket Wales om mulighetene til å tjene penger på gratis innhold.
– Man kan se på verdenen for fri programvare. Det er mange forretningsmodeller der som går ut på at man gir bort programvaren og tjener penger på supportavtaler. Jeg tror ikke at alle typer innhold kan bli gratis. For eksempel har jeg liten tro på at man kan finansiere en stor Hollywood-film uten å ta billettpenger. Det ville være ille dersom produktplasseringer i filmen skulle finansiere det hele, mener Wales.
På spørsmål om han ikke har medlidenhet overfor de gamle kjempene, slik som Encyclopedia Britannica, sier Wales at han liker kvaliteten til det kjente leksikonet, men at det ikke er Wikipedia alene som har ført til problemene dette i utgangspunktet papirbaserte leksikonet lenge har opplevd.
– Britannica hadde problemer allerede da Microsoft Encarta kom på banen. Tiden har gått videre. Jeg synes det er hyggelig med middag over stearinlys, men foretrekker elektrisk lys til vanlig.
Les også:
- [03.01.2011] Wikipedia forblir annonsefritt
- [03.03.2010] Norsk Wikipedia passerer en kvart million
- [23.11.2009] Wikipedia svekkes av slitasje på de frivillige
- [12.10.2009] Friprog-pris til «usynlig utvikler»
- [05.08.2009] Frykter svakere rekruttering til Wikipedia