OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Neste Android kan motta sikkerhetsoppdateringer direkte fra Google

Dessverre er det en hake.

Android Q skal lanseres i tredje kvartal i år. Etter alt å dømme bli i alle fall én av de viktigste nyhetene kun tilgjengelig for enheter som leveres med denne versjonen av operativsystemet.
Android Q skal lanseres i tredje kvartal i år. Etter alt å dømme bli i alle fall én av de viktigste nyhetene kun tilgjengelig for enheter som leveres med denne versjonen av operativsystemet. Foto: Kham Tran/Flickr, <a href=https://www.flickr.com/photos/khamtran/5871541424>CC BY 2.0</a>. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mai 2019 - 11:13

I hovedtalen under åpningen av Google I/O-konferansen i går kveld, norsk tid, fortalte Stephanie Cuthbertson, seniordirektør for Android hos Google, at enheter som leveres med den neste versjon av Android, altså Q-utgaven, vil motta mange sikkerhetsoppdateringer direkte fra Google. 

Project Mainline

Dette gjelder riktignok ikke hele operativsystemet, men 14 utvalgte moduler, hvorav noen historisk sett har vært spesielt rammet av sårbarheter. En liste over modulene finnes i denne artikkelen hos The Verge. Initiativet kalles for «Project Mainline» internt hos Google.

Ifølge Cuthbertson vil modulene kunne oppdateres omtrent på samme måte som vanlige mobilapper eller kanskje helst Google Play Services, som jo også oppdateres ­«over the air». Dette innebærer også at enheten ikke behøver å startes på nytt umiddelbart etter at oppdateringene har blitt installert. Men enheten må startes på nytt for at de oppdaterte modulene skal tas i bruk.

Ikke leverandørdelen

Dagens støttede utgaver av Android mottar også sikkerhetsoppdateringer månedlig, men om disse blir installert på brukernes enheter, avhenger i stor grad av enhetsleverandørene. Dersom de i det hele tatt blir gjort tilgjengelig, skjer dette ofte flere måneder etter at Google har utgitt sikkerhetsoppdateringene. 

Som nevnt vil ikke hele operativsystemet kunne oppdateres på denne måten. Det er bare komponenter i Android OS Framework, altså fellesdelen av operativsystemet, som kan inkluderes. Den underliggende delen som enhetsleverandørene selv tilpasser, kalt «Vendor implementation» fra og med Android 8, må fortsatt oppdateres på vanlig måte. Det samme gjelder delene av Android OS Framework som ikke er blant de 14 modulene. 

Ikke dagens enheter

Ifølge The Verge så vil Project Mainline kun bli tilgjengelig på enheter som leveres med Android Q. Det vil si at dagens enheter ikke vil kunne oppdateres på denne måten. 

I et blogginnlegg skriver Google at alle enheter som kjører Android Q eller senere vil kunne få Project Mainline, men også at selskapet jobber tett med partnerne for å sikre at deres enheter er klare for dette.

The Verge skriver også at enhetsleverandører kan velge å ikke støtte denne funksjonaliteten, men tilby oppdateringene selv.

Kutter «navlestrengen»

Cuthbertson og andre i Google presenterte i går også en rekke andre nyheter som kommer i Android Q. Mye av dette handler om at Google har greid å komprimere selskapets talegjenkjenningsteknologi ytterligere, slik at alt nå kan gjøres direkte på enheten, også i flymodus. 

Dette åpner for helt nye muligheter, siden alt kan gjøres mye raskere når man ikke avhenger av å sende data til og fra Googles datasentre. 

Undertekster på all tale

Blant de mest konkrete og spennende løsningene, er Live Caption, som gjør at mobilen i sanntid kan gjengi med tekst alt som blir sagt i videoer, podcaster eller samtaler. Dette vil ikke bare være nyttig for hørselshemmede, men også for alle som for eksempel ønsker å se en video på mobilen mens de sitter på toget og har glemt igjen hodetelefonene på kontorpulten. 

En relatert tjeneste som Google ikke har kommet like langt med ennå, kalles for Live Relay. Den kan brukes til sanntids transkribering av telefonsamtaler, noe som kan være nyttig for blant annet hørselshemmede. Live Relay skal også kunne lese opp tekst som brukere velger fra menyer eller skriver inn. Dette er spesielt rettet mot personer med talevansker. 

Talevansker

Google jobber også, i det som kalles for Project Euphonia, med å lage talegjenkjenningsmodeller som skal kunne tolke hva personer med talevansker faktisk sier. Mange mennesker har redusert taleevne, enten på grunn av medfødte tilstander eller senere sykdom eller hendelser. Modellene skal også kunne ta hensyn til rytmeforstyrrelser som stamming. 

Project Euphonia er etter alt å dømme oppkalt etter en talemaskin som ble oppfunnet av østerrikeren Joseph Faber i første halvdel av det 19. århundret.

Beta 3

Android Q, som ennå ikke har fått noen offisielt «dessertnavn», er nå tilgjengelig i en tredje betaversjon. Mens de foregående betautgavene bare har vært tilgjengelige for Googles Pixel-enheter, er listen nå utvidet med en rekke enheter fra andre leverandører, blant annet Huawei Mate 20 Pro. Samsung er derimot ikke blant disse leverandørene. 

Flere andre av de kommende nyhetene i Android Q er omtalt her.

Les også: Slik blir nettleservalget i Android

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra