Første generasjons WAP, eller rettere sagt de første generasjonene med mobilt Internett, har blitt dømt nord og ned etter at mange selskap druknet i dotcom-bølgen. Endel tele- og finansanalytikere mener at mobilt Internett først vil bli storindustri med mer avanserte løsninger, som tredje generasjon UMTS.
Men mobilbrukerne synes sakte, men sikkert å komme ekspertene i forkjøpet.
Etter hvert som flere innholdstjenester kommer på luften, 'oppdager' mobilbrukerne internettfunksjonene på sin egen mobil, WAP-tjenester som har blitt standard inventar på alle typer telefoner.
En av de største operatørene, NetCom, har i løpet av det siste året opplevd en dobling av antall Internett-brukere. Over ti prosent av mobiloperatørens kunder har nå tatt i bruk WAP, skriver selskapet i en pressemelding.
Det innebærer at drøyt 100.000 mobilbrukere har vært innom en eller flere WAP-tjenester siden starten i november 1999.
Da digi.no prøver å få sammenliknbare tall fra konkurrenten Telenor Mobil, svarer informasjonssjef Sigurd Sandvin at de ikke har tall tilgjengelig og at det vil ta lang tid å få innhentet disse statistikkene.
Netcom på sin side har oppdaget at mobilt Internett allerede i dag gir selskapet inntekter på verdiøkende tjenester. I tillegg til at flere Netcom-kunder sjekket det allmenne nyhetsbilde under streiken i begynnelsen av juni, har mobiloperatøren også opprettet en egen tjeneste for fotball-VM.
Kundene må sende en tekstmelding (med telefontype) til '1989', da får man tilgang til direktedekning av kampene og resultatservice fra fotballturneringen. Har du en GPRS-telefon kan man lese 80 sider for 50 kroner, noe som rekker til å sjekke samtlige resultater fra VM.
Og GPRS begynner å ta over. Ser man på antall oppkallinger, er andelen nå 60-40 i GPRS-favør i forhold til første generasjons WAP-telefonene.
I tillegg til ekstraordinære hendelser som streik og verdens største fotball-turnering, brukes WAP-funksjonen stadig mer under høytider og på helligdager, opplyser NetCom.