For folk som ønsker å begrense andres mulighet til å spore deg kommer Googles nettleser med en privatmodus – eller inkognitomodus som det heter. Mange nettsider har funnet en metode for å avdekke og blokkere brukere som bruker modusen, men det skal Google nå få slutt på.
Nettstedet 9to5google rapporterer at Google jobber med å fikse et smutthull som nettsider utnytter for å avsløre surfing i privatmodus.
Brysom API
Opplysningene ble funnet på Chromium Review-sidene, hvor utviklere legger ut og evaluerer modifikasjoner til kildekoden. Fiksen er relatert til en API kalt «FileSystem», som brukes av applikasjoner til å lagre filer i.
Når man surfer i privatmodus er denne API-en deaktivert siden den kan brukes til å lage permanente filer som blir igjen etter man har gått ut av privatmodusen, noe som ville gjort modusen unyttig.
Det mange nettsider gjør er å simpelthen sjekke om denne API-en er aktivert i nettleseren, og om den ikke er det tas dette som et tegn på at privatmodus er aktivert, noe som igjen kan brukes til å blokkere brukeren.
Lager virtuelt filsystem
Googles måte å fikse dette på er å opprette et virtuelt filsystem med RAM, noe som sikrer at filsystemet forsvinner igjen straks brukeren går ut av privatmodus. Dette «lurer» altså nettsidene til å tro at man ikke bruker privatmodusen.
Ifølge dokumenter 9to5google har fått tilgang til har Google imidlertid planer om å ta bort hele «FileSystem»-API-en på litt lengre sikt. API-en brukes visstnok av nettsider kun til å detektere privatmodusen, og dersom dette bruksområdet ikke lenger er aktuelt kan den gjøres overflødig.
Inkognitomodusen i Chrome fungerer ved at nettleseren ikke lagrer nettleserloggen din, informasjonskapslene, nettstedsdataene og eventuell informasjon du skriver inn i skjemaer, og aktiviteten din kan heller ikke ses av andre som bruker den samme enheten.
Les også: Har trappet opp innsatsen: Google avviser nå rekordmange apper fra utviklere »