I desember i fjor lanserte Nextgentel NextTV, en tjeneste som lar kundene se på tv-kanaler via bredbåndstilknytning. Sendingene ses fortsatt på tv-en, ved hjelp av en tv-dekoder.
I dag leverer selskapet en grunnpakke med cirka 15 kanaler, samt muligheten for å kjøpe tilleggspakker med til sammen 40 tv-kanaler. Selskapet har foreløpig ikke lagt det helt store trykket på å nå ut til de store massene med dette tilbudet.
Per i dag fungerer tjenesten mer eller mindre bare som et alternativ til kabel- eller satellittoverføring av tv-sendinger. Det er også en nedlastningstjeneste for film, men for de fleste har ikke dette gitt det helt store løftet på tilbudssiden.
– Vi befinner oss tidlig et tidlig stadie og vårt produkt er under kontinuerlig utvikling, sier Anne Halvorsen, til digi.no.
Nextgentel bekrefter at en oppdatert utgave av tjenesten skal lanseres en gang ut på nyåret. Den vil inneholde noen flere kanaler, interaktive tjenester som film, spill og etter hvert også interaktiv reklame, samt en forbedret portalløsning.
Portalen er veldig viktig for tv-opplevelsen: Den skal betjenes via en fjernkontroll og ikke ved hjelp av tastatur og mus som på en PC.
– Ved å være tidlig ute har vi fått et forsprang i forhold til hvordan dette kommer til å se ut. Om noen år kommer vi sikkert til å le av hvordan portalen vår i dag ser ut, men ingen har kommet lengre enn oss i dag, sier Halvorsen.
Hun tror videre at neste år blir et viktig skille for fremtidige norske tv-vaner.
– Det norske markedet i 2007 blir preget av at det skjer mye med digital bakkenett, digital kabel, det vil gi et enormt fokus på hva slags digitalt tilbud forbrukerne kan velge. Det vil gi alle tilbydere oppmerksomhet, sier Halvorsen.
Rettigheter er et problem som har gitt mang en innholdsleverandør grå hår på hodet, men Nextgentel sier at de ikke har støtt på store problemer.
– Vi har et samarbeid med iVison. Det er de som håndterer rettighetssituasjonen, sier Halvorsen.
Det kan være verdt å merke seg at Nextgentel skiller mellom to forskjellige bredbåndsdistribusjoner av tv-kanaler. Tjenesten det her er snakk om, er såkalt tv-på-tv, det vil si at Internett brukes til overføringen, men at man fortsatt ser sendingene på en vanlig tv etter at signalene har gått gjennom en tv-dekoder.
Rettighetsproblematikken for overføring av tv-kanalene direkte til en PC uten å gå gjennom en tv-dekoder, er muligens et litt større rettighetsproblem.