TELEKOM

Nkom advarer mot etterretning, utpressing og sabotasje

Norske teletilbydere og myndigheter må være mer på vakt mot trusler om sabotasje og etterretning mot kritisk norsk infrastruktur, mener Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

NTB
28. apr. 2016 - 14:14

For første gang har tilsynsmyndigheten for post- og teletjenester laget en risiko- og sårbarhetsanalyse for ekomsektoren som omfatter telenett, mobilnett og annen elektronisk kommunikasjon.

200 hendelser

Analysen viser at nettverkene blir mer sentraliserte og mer sikre, men også mer sårbare.

I 2014 og 2015 fikk Nkom varsler om mer enn 200 uønskede hendelser i elektroniske kommunikasjonsnett. De fleste skyldtes fiberbrudd, strømbrudd og utilsiktede feil i utstyr ellerprogramvare.

I rapporten oppfordres myndigheter og bransje til å være på vakt mot kartlegging og etterretning mot den norske infrastrukturen.

Trusselaktører

Nkom viser til sikkerhetsmyndighetenes åpne trusselvurderinger der både stater og private aktører skal drive stadig mer målrettede og avanserte etterretningsoperasjoner.

– Sikkerhetsmyndighetene har vært åpne om at trusselaktørene finnes, og de er aktive. Derfor er det viktige at norske operatører innen elektronisk kommunikasjon får tilstrekkelig informasjon om hvem disse aktørene er og hvordan de opererer, sier avdelingsdirektør for nett, Einar Lunde i Nkom til NTB.

I det stille

Han viser til at ved tradisjonelle hendelser som vær, flom og brann, vises konsekvensene med en gang. Men den nye etterretnings- og overvåkingstrusselen har en annen karakter.

– Her samler man informasjon om infrastruktur og nettverk for å kunne bruke det i senere handlinger. Det er vanskelig å se konsekvensene av etterretningen når den skjer, sier Lunde.

Gradert info

Derfor er Ekomsikkerhetsforum der sikkerhetstjenestene og de største ekomtilbyderne sitter, et viktig instrument. Her deles gradert informasjon om trusler og hendelser.

– Dette samarbeidet skal vi videreutvikle. Uten dette samarbeidet mellom myndigheter og private aktører, klarer vi ikke å sikre oss i framtiden. Vi ser at viktig samfunnsinfrastruktur i større og større grad er på private hender. Da er det vår jobb å sørge for tjenester som er best mulig, med høyest mulig sikkerhet, sier Lunde.

IP-basert

I sårbarhetsanalysen peker Nkom på at tjenester som fasttelefoni, mobiltelefoni og ulike datatjenester tidligere besto av spesialiserte produkter med ulik programvare. Nå standardiseres dette i en mer felles IP-basert infrastruktur.

– Selv om dette fører til at nettene blir sikrere og sikrere, øker det også skadepotensialet når noe går galt, sier Lunde. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra