SIKKERHET

NM i kybersikkerhet er i gang – junior tok 4.-plass helt alene i første runde

Innledende runde av Norwegian cyber security challenge er gjennomført.

Fjorårets arrangører og deltakere i norgesfinalen på NTNU Gjøvik.
Fjorårets arrangører og deltakere i norgesfinalen på NTNU Gjøvik. Foto: Sarah McDonald Gerhardsen
13. mars 2019 - 13:38
Vis mer

Årets innledende runde av Norwegian cyber security challenge (NCSC) ble gjennomført fra 1. til 11. mars, og 103 deltakere har testet hackeregenskapene sine.

25-30 av dem skal videre til norgesfinale på NTNU i Gjøvik 27. april, før det blir europeisk finale i Bucuresti i Romania i oktober.

Junior tok 4.-plass alene

Ifølge Espen Torseth, organisatorisk ansvarlig for NCSC, var det i år et veldig klart vinnerlag, som kaller seg Inequation Group. 

Den Torseth mener har prestert aller best i innledende runde, er imidlertid Birk Tjelmeland.

Birk Tjelmeland ble for andre år på rad den beste junioren i innledende runde. <i>Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen</i>
Birk Tjelmeland ble for andre år på rad den beste junioren i innledende runde. Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen

Med sine 19 år regnes Tjelmeland som junior, og av de som var innenfor aldersgrensen til å gå videre til finalen, havnet han på fjerdeplass med sitt enmannslag.

Alle lagene som kom over ham på resultatlisten var tremannslag, hvor tre av lagene var seniorer og ett var over aldersgrensen til å kunne gå videre.

– Jeg er kjempefornøyd med egen innsats, det er utrolig gøy å gjøre det så bra, spesielt som junior, sier Tjelmeland, som synes det var mange vanskelige oppgaver i den innledende runden.

Også i fjorårets innledende runde var Tjelmeland beste junior, og kapret dessuten en plass på landslaget etter norgesfinalen. 

Junioren gleder seg til ny norgesfinale i Gjøvik, og regner med det kommer til å være like gøy i år som i fjor.

Færre juniorer, flere kvinner

Det er tredje gang NCSC arrangeres, og fortsatt jobbes det med å finne de ideelle løsningene, blant annet når det gjelder poengberegning, og i det tekniske miljøet ved å få på plass en bedre kravspesifikasjon.

Torseth forteller at de i år kjørte en ny metode for poengberegning, med dynamisk scoring. Det betyr at oppgavene gir poeng ut fra hvor mange som har klart å løse dem.

Hver oppgave starter med 500 poeng: Hvis kun ett lag løser oppgaven får de hele potten, hvis to lag løser dem får de 250 hver, og så videre.

Sammenlignet med i fjor er det noen færre deltakere i år, og også færre juniorer. Torseth mener dette sannsynligvis kommer av at de satset mindre på markedsføring i år, og heller brukte mer ressurser på det tekniske.

Espen Torseth er organisatorisk ansvarlig for NCSC. Her passer han tiden for deltakerlagene under fjorårets norgesfinale på NTNU i Gjøvik. <i>Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen</i>
Espen Torseth er organisatorisk ansvarlig for NCSC. Her passer han tiden for deltakerlagene under fjorårets norgesfinale på NTNU i Gjøvik. Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen

Imidlertid var det en betraktelig høyere kvinneandel i år, med 11 % mot fjorårets 5 %. Torseth tror det er takket være fjorårets visekaptein på landslaget, Nora Futsæter.

– Jeg har en sterk mistanke om at det skyldes Noras innsats og deltakelse i blant annet NRK-programmet «Viten og vilje», så det er vi veldig glad for, sier han.

Europafinale i Norge

Torseth kan for øvrig avsløre at Norge har blitt valgt ut som arrangør av den europeiske finalen i 2022.

– Vi fikk oppdraget i forrige uke, så nå begynner jobben med å finne ut av hva vi faktisk skal gjøre. Vi må blant annet finne ut hvor, for antall deltakerland øker stadig.

– I fjor var det 17 land, i år blir det 20. Hvis det fortsetter å øke på den måten begynner det å knake i hotellkapasitet på Gjøvik, så vi må se på om vi kanskje skal ta det på Lillehammer eller i Oslo, eller kanskje Trondheim, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.