Det finske industrikonsernet Nokia kunngjorde i går at historien til selskapet startet den 12. mai 1865, da gruveingeniøren Fredrik Idestam etablerte sin første cellulosefabrikk ved Tammerkoski-strykene i sørvestre Finland. Det skulle da går nesten hundre år før selskapet begynte å produsere telekommunikasjonsutstyr og etter hvert også mobiltelefoner.
Selve navnet, altså Nokia, ble derimot valgt mye tidligere. I 1868 åpnet Idestam sin andre fabrikk ved Nokianvirta-elven, noe som inspirerte ham til å døpe om selskapet til Nokia Ab, noe som ble gjort i 1871.
Nokias betydning: Når Nokia nyser, nyser en hel nasjon
Avgjørende fusjon
Nesten hundre år senere skjedde det noe som dannet det formelle grunnlaget for konsernet slik vi kjenner det. I 1967 ble nemlig Nokia slått sammen med to andre selskaper og dannet Oy Nokia Ab.
Det ene selskapet var gummivarefabrikken Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö (Finlands Gummifabrik Ab), som ble etablert i 1898 og produserte blant annet gummistøvler og bildekk. Denne virksomheten ble skilt ut igjen i 1988 og dannet det som i dag heter Nokian Tyres plc.
Det andre selskapet som Nokia fusjonerte, er det man egentlig ser restene av i dag. Suomen Kaapelitehdas (Finlands Kabelfabrik) var da allerede eid av gummifabrikken. Kabelfabrikken hadde siden 1912 produsert kabler til telefoni, telegraf og kraft. I 1960 begynte selskapet å produsere utstyr for overføring av radiosignaler.
Egentlig hadde de tre selskapene vært felles eid siden 1922, men finsk lov hindret dem lenge i å bli ett selskap.
NMT
Etter en periode med mobil radiotelefoni for biler, noe som ble gjort i samarbeid med Salora, etablerte de to selskapene i 1979 i fellesskap Mobira Oy, som tre år senere leverte sin første mobiltelefon for biler basert på NMT-standarden (Nordic Mobile Telephony).
Over ser du en fersk video om Nokias 150 år.
Har du lest denne? Den håndholdte mobiltelefonen er 40 år
GSM
Tidlig på 1990-tallet, like etter at verdens første GSM-samtale ble gjort i 1991 med en Nokia-mobil og et mobilnettverk Nokia bygget for mobiloperatøren Radiolinja, besluttet selskapet at telefonkommunikasjon skulle være bedriftens kjernevirksomhet med mål om å bli ledende i alle større markeder globalt.
Bakgrunn: GSM-samtalen fyller 20 år
Allerede da var blant annet gummivirksomheten blitt skilt ut. I perioden 1989 til 1996 kvittet selskapet seg de delene av virksomheten som produserte papir, personlige datamaskiner, kjemikalier, kraft, kabler, aluminium og tv-er.
I 1998 ble Nokia for første gang verdens største mobilprodusent, en posisjon selskapet mistet til Samsung i 2012. I april 2014 ble mobilvirksomheten formelt solgt til Microsoft.
Starten på slutten: Nokia revet ned fra tronen
Tredelt
Dagens Nokia består av tre deler.
Nokia Network er resultatet av at Nokia i 2013 kjøpte ut Siemens i fellesprosjektet Nokia Siemens Networks, som ble etablert av de to selskapene i 2007. Denne virksomheten leverer telekommunikasjonsutstyr, først og fremst basert på mobilteknologi.
HERE er Nokias kart- og navigasjonsvirksomhet, et område som Nokia allerede hadde drevet med lenge før Gate5 ble kjøpt i 2006 og Navteq i 2008. Nokia vurderer nå å selge denne virksomheten.
Nokia Technologies er det tredje forretningsområdet. Hovedvirksomheten er knyttet til avansert forskning og utvikling, både for bruk i egne, framtidige produkter og for lisensiering.
Bakgrunn: Dette beholder Nokia
Nye endringer
– Historien vår er preget av forandring – fra papir til kabler, gummistøvler til tv-er, og mobiltelefoner til det Nokia er i dag. I 150 år har vi omfavnet slik forandring, framstår sterkere som et resultat av dette, og vår nylige Alcatel-Lucent-kunngjøring markerer et slikt avgjørende øyeblikk. Vi flytter oss framover med overbevisning, selvtillit og ydmykhet – fullt fokusert på å realisere potensialet i en stadig mer sammenknyttet verden, sa Nokia-sjef Rajeev Suri i en pressemelding i går.
Les også: Nokia sluker Alcatel-Lucent
(Kilder: Nokia, Wikipedia)