NOR5KE VIKING

«Nor5ke Viking»-kabelen er ferdig – ble bedt om å grave opp igjen: – Det var svært overraskende

«N0r5ke Viking»-kabelen er ferdigstilt og de første kundene er allerede påkoblet.

N0r5ke Fibres nye kabel mellom Trondheim og Bergen er ferdig og klar til bruk. De fleste kundene kobler seg på til våren og sommeren. Under utbyggingen fikk de utfordringer med Statens Vegvesen. Illustrasjonsfoto.
N0r5ke Fibres nye kabel mellom Trondheim og Bergen er ferdig og klar til bruk. De fleste kundene kobler seg på til våren og sommeren. Under utbyggingen fikk de utfordringer med Statens Vegvesen. Illustrasjonsfoto. Foto: Espen Zachariassen
19. jan. 2023 - 08:00

Den 192 enkeltfiber tykke kabelen går mellom Trondheim og Bergen og har kostet rundt 200 millioner kroner å bygge.

– Kabelen var ferdig og i drift til 15. desember. Vi er godt innenfor budsjett og landet akkurat på tid. Prosjektet har gått veldig bra, sier daglig leder Stig Salater i N0r5ke Fibre.

Selskapet har allerede flere avtaler med ulike kunder. Salater forteller at det har vært stor etterspørsel i markedet. Kundene vil han derimot holde konfidensielle.

Var lite kapasitet

– Foreløpig er vi bare i oppstarten på leveransene, og de aller fleste starter nå til våren, sier han.

Bakgrunnen for fiberutbyggingen har vært lite tilgjengelig kapasitet på strekningen.

N0r5ke Fibre har fått god hjelp av andre leverandører på strekningen. Blant annet har de fått verdifull informasjon fra Neas og Tussa om hvor kabelen bør gå i land.

– Vi er veldig imponert over de lokale aktørene langs kysten, som har vært gode partnere og hjulpet oss. Mange vil nok se på oss som konkurrenter, men vi konkurrerer ikke mot disse lokale aktørene. Viking-kabelen er en transportabel og et substitutt til aktørene som finnes allerede, sier han.

Bak prosjektet står gründerne Anders Vik og Bjørn Vik. Selskapet har jobbet med kabelprosjektet siden 2019. Da med brødrene som frontfigurer. Nå jobber de to som finansdirektør, med salg og markedsføring og konsept- og produktutvikling.

Ingen konkurrenter

Yi Peng 3, blir overvåket av det danske marinefartøyet P525 Rota i Kattegat, der det kinesiske lasteskipet ligger oppankret mistenkt for å ha kuttet to fiberkabler i Østersjøen i November
Les også

Det er ikke hybrid krigføring hver gang en kabel ryker

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Inside Telecom har tidligere skrevet at selskapet ikke har noen egentlige konkurrenter.

Kun potensielle kunder. Enten de er nasjonale og heter Globalconnect, Altibox, Ice, Telia og Telenor eller er mer lokale og heter Nordvest fiber, Neas, Istad fiber eller Tussa.

«Og selvsagt håper de på at noen av de riktig store transportørene av data finner veien inn i kabelen, såkalte hyperscalere som Google, Facebook, Microsoft og Amazon.» skrev Inside Telecom-journalist Håvard Fossen da han sist omtalte utbyggingen.

– Kablene gir redundans og ringstrukturer i vår eget nett. Den kommer også til å brukes som hovedtransport mellom de to byene. I tillegg til alle kontraktene som allerede er signert, er vi i en del diskusjoner med flere potensielle kunder, sier Salater.

Parallelt med selve utbyggingen av kabelen har N0r5ke Fibre hatt mye jobb med å avklare rettigheter til grunnen kablene går over. Både sammen med Kystverket, for kabeltrasene som har gått under vann, men også med grunneiere på land for bygging av nodehytter og kummer.

Bildet viser 14 de 19 landingene til den nye fiberkabelen mellom Bergen og Trondheim. Kabelen har landing i Trondheim, Brekstad, Kjørviksbugen, Kristiansund, Batnfjordsøra, Kleivågen, Hjelset, Molde, Åndalsnes, Drynja, Lepsøya nord og sør, Ålesund, Åsheim, Lefdal Mines Data Center, Rugsund, Florø, , Nesje, Sture og Skuteviken/Bergen. <i>Foto:  N0r5ke fibre</i>
Bildet viser 14 de 19 landingene til den nye fiberkabelen mellom Bergen og Trondheim. Kabelen har landing i Trondheim, Brekstad, Kjørviksbugen, Kristiansund, Batnfjordsøra, Kleivågen, Hjelset, Molde, Åndalsnes, Drynja, Lepsøya nord og sør, Ålesund, Åsheim, Lefdal Mines Data Center, Rugsund, Florø, , Nesje, Sture og Skuteviken/Bergen. Foto:  N0r5ke fibre

Det har bydd på noen utfordringer, selv om det ikke er en komplisert prosess å legge fiberkabel i seg selv.

Måtte grave opp kabelen igjen

Alt som har gått i sjøen har mer eller mindre gått på autopilot. Men på land har det vært en litt annen historie.

Blant annet har det være flere utfordringer knyttet til underleverandører og deres leveranser.

Det største håret i suppen var derimot da Statens Vegvesen ba dem grave opp en kabeltrase to uker etter at den var ferdigstilt.

N0r5ke Fibre ble bedt om å endre på hele traseen og grave på nytt – selv om alle tillatelser hadde vært i orden.

– Det var svært overraskende. Noen steder har vi derfor måtte endre på de opprinnelige planene, selv om vi ikke er så langt unna opprinnelig plan. Heldigvis har alle utfordringene blitt løst etter hvert som de har dukket opp, sier Salater.

Har solgt kabelrør

I N0r5ke Vikings rapport for fjerde kvartal 2022 kan vi lese at selskapet har solgt rundt 9500 meter med fiberrør på land som er bygd langs N0r5ke Viking-kabelen. Kjøper er et lokalt norsk energiselskap. For dette har selskapet fått rundt 3,6 millioner kroner.

I rapporten kan vi også lese at selskapet er inne i to anbud fra store norske offentlige selskaper som trenger å leie mørk fiber mellom Bergen og Trondheim. Avgjørelsen i disse anbudene kommer i løpet av 2023.

I tillegg forteller de at de er i dialog med andre kunder om leie av mørk fiber på deler av strekningen. Disse kontraktene ventes å bli signert i første halvår 2023.

Kjetil Melheim er lokalpolitiker for Venstre i Luster kommune, og digital foretningsutvikler hos Statkraft.
Les også

Brannfakkel stoppet fiberkjøp: – Vi bør undersøke Starlink

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.