Norske Erik Lie er professor ved University of Iowa. Han har blitt en kjent mann i USA etter at han forsket på opsjonstildelninger til toppsjefer og øvrig ledelse i amerikanske bedrifter.
Les også:
- [10.08.2006] IT-toppsjef på flukt fra opsjonssjuks
- [07.08.2006] Økende mistanke til opsjonsrot i Apple
- [04.08.2006] Apple medgir mer alvorlig opsjonstriksing
- [19.06.2006] Microsoft trekkes inn i opsjonsskandale
Et av verdens mest kjente næringslivsblader, Business Week, har intervjuet den norske professoren og tatt for seg hans norske bakgrunn.
Der kommer det blant annet frem at han som professor har en lønn på 160.000 dollar og at han har muligheten for å ta sideoppdrag ved siden av jobben.
– Livet som professor er godt, sier Erik Lie, til Business Week.
Arbeidet hans med å avdekke opsjonsskandalene har allerede fått store konsekvenser. Fem personer er tiltalt, mer enn 100 selskaper står overfor sivile søksmål og flere hundre andre selskaper står midt oppe i omfattende interne etterforskninger for å unngå for store problemer med amerikanske føderale myndigheter.
Nå vil advokater og selskaper kjøpe konsulenttjenester av Lie: Det blir det penger av.
Lie forteller at han til nå har tjent 100.000 dollar fra hedge-fond og andre investorer og at han regner med å tjene 250.000 dollar på det totalt. Business Week tror det tallet er altfor lavt. De regner med at han kan ta 400 dollar timen hvis han jobber for amerikanske advokater, og enda mer hvis han stiller som ekspertvitne i rettssaker.
Lie er imidlertid nøye på ikke å fokusere på pengene og han holder derfor igjen denne typen oppdrag, slik at det begrenser seg til en dag i uken.
– Jeg begynte ikke å forske på dette for pengenes skyld, og jeg driver heller ikke med det for pengene, sier Lie, til Business Week.
Han har allerede sagt nei til en rekke potensielt lukrative oppdrag, men holder døren åpen for å stille opp i noen av de mest profilerte sakene. Business Week spekulerer i at Apple er et av de han har i tankene.
– Folk har en tendens til å tro at jeg er i mot alle selskaper, men jeg tror noen av dem som er identifisert av pressen er uskyldige. Noen toppsjefer som er uskyldige vil miste jobben fordi de satt på toppen mens andre gjorde feilstegene, men det er et nødvendig onde, en liten pris å betale for å få mer gjennomsiktlighet i systemet, sier Lie.
Han spør så retorisk om hvor mye det er verdt for samfunnsøkonomien å ha god ledelse av selskapene:
– Jeg vet ikke svaret selv, men det er mange milliarder dollar, sier Lie, til Business Week.