KARRIERE

Nordmann til topps i RIPE

– Han er en bra mann for Internett.

22. okt. 2013 - 09:51

Robert «Rob» Blokzijl (70) har ledet RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre), det europeiske registeret for tildeling av IP-adresser, helt fra organet ble etablert i 1992.

Hans Petter Holen blir ny leder for RIPE. Til daglig er han IT-direktør i Visma. <i>Bilde:  ICANN</i>
Hans Petter Holen blir ny leder for RIPE. Til daglig er han IT-direktør i Visma. Bilde:  ICANN

På RIPE-samlingen i Athen før helgen kunngjorde Blokzijl sin avgang. Nederlenderen utpekte også sin etterfølger, som overtar toppvervet når organisasjonen samles i Warszawa i Polen i mai neste år.

Den æren faller på den norske internett-pioneren Hans Petter Holen (47), som selv har lang fartstid fra RIPE, samt flere andre forvaltningsorganer knyttet til nettet.

Nordmannen har skrevet seg inn i historiebøkene som medgründer av salige Oslonett, det første firmaet som tilbød internett til privatpersoner og småbedrifter i Norge. Senere fulgte lederstillinger i blant annet Schibsted Nett, Scandinavia Online (SOL) og Tiscali.

De siste ni årene har Holen vært IT-direktør for Visma og han har sittet 14 år som rådsmedlem i ICANN.

– Det er med glede og spenning jeg ser frem til tiden som kommer. Nå har jeg vært med i RIPE i 20 år selv og har ledet arbeidsgruppen for IP-retningslinjer, samt utsending til ICANN, slik at jeg har arbeidet med dette også i globalt perspektiv, sier Hans Petter Holen til digi.no.

Venner og bekjente beskriver ham som en nettverksbygger av rang, en ordentlig trivelig fyr som ikke på langt nær har fått den anerkjennelsen han fortjener, for i årvis å ha sett og jobbet for Internett i det store bildet.

– Han er en av de vi kan takke for at vi har forståelse for hva Internett betyr for samfunnet. For meg har han vært en inspirator. Vel fortjent at en sånn person blir RIPE-leder, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til digi.no.

Møtt med applaus

Det var avtroppende RIPE-leder Blokzijl som selv bestemte at Holen skulle fylle hans sko. Utpekelsen ble møtt med samlet akklamasjon fra over 400 hundre deltakere på samlingen i forrige uke. Organet møtes fast to ganger årlig, og fra våren 2014 altså med en nordmann som øverste leder.

– På kort sikt blir det mest å fortsette som før, sier Holen om hva som blir viktigst i dette vervet.

Det innebærer ansvaret for å holde et åpent og transparent forum, slik at alle med innspill til rettferdig utvikling og forvaltning av retningslinjer for nettilbydere i Europa blir hørt.

– På lengre sikt tror jeg vi kanskje må gå videre med prosesser og prosedyrer. Vi har vært et relativt uformelt forum i over 20 år. Holen håper å finne en balanse mellom utvikling av retningslinjer og valg av ledere i arbeidsgrupper, uten å bli for byråkratiske.

– Det viktigste blir at vi fortsetter å ha faktabaserte diskusjoner, der teknologer og ingeniører som bygger og drifter Internett i Europa får sitt å si om utviklingen.

RIPE er en viktig non-profit organisasjon. Rent teknisk må alle enheter som skal kobles til nettet bli utstyrt med en IP-adresse. Tildeling av ledige blokker med IP-adresser må ha et rettferdig system, og det er RIPE som utformer retningslinjene og RIPE NCC som sørger for selve utdelingen i Europa.

Holen påpeker at organet også er et viktig forum for utveksling av ideer, der de mange ulike tilbyderne, som ellers konkurrerer, kan komme sammen for å diskutere.

 <i>Bilde: Per Ervland</i>
Bilde: Per Ervland

Tilbake til Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Holen er en fornuftig mann. Han er flink til å se hva som er viktig. Det er bra for RIPE at han blir leder, men selvfølgelig også for Norge. Forhåpentligvis blir det enda lettere å få fokus på en del spørsmål her i landet, for eksempel overgangen til IPv6 og andre spørsmål innen forvaltning av internett, sier IKT-Norge-direktøren.

Waterhouse sier at Holen nok er en av de som har gått stille i dørene, og ikke har fått all den oppmerksomheten og "klappen på skulderen" som han har fortjent for sine bidrag.

Holen selv fortsetter som IT-direktør i Visma. RIPE-vervet (han er assisterende chairman frem til Rob går av i mai neste år) er ikke betalt.

– Hvordan vil vervet som RIPE-leder fortone seg fra dag til dag?

– I sin enkleste form kan du si at det er to møter i året som går over en uke, med en halvdel tekniske spor i arbeidsgrupper og resten diskusjoner. Formannen åpner og avslutter møtene og leder dem underveis. Så er det ansatte i RIPE NCC-sekretariatet som gjør alt det praktiske. Det er langt ifra en fulltidsjobb, sier Holen, som likevel har ryddet unna en del andre styreverv for å få tid til oppgaven.

Rob Blokzijl fylte 70 år i går mandag og vil nok bistå Holen i en eller annen form også etter han går av, forteller han.

– Jeg setter jo pris på Robs erfaring og kompetanse.

Holen har ikke selv rukket å tenke på eventuelle andre nordmenn han måtte ha i kikkerten til RIPE-organisasjonen og underliggende arbeidsgrupper.

– Så langt har jeg ikke tenkt ennå. Det er en del andre nordmenn aktive som har holdt foredrag og presentasjoner på de siste RIPE-møttene, selv om svenskene nok overgår oss. RIPE sitt område er ganske stort, det omfatter hele Europa pluss det tidligere Sovjet-området. Det blir viktigere å få et bredt utvalg av folk enn at det nødvendigvis skal være norske.

IPv6

47-åringen er aktiv også i IPv6-forumet og mener den nødvendig overgangen til det nye adresseregimet for internett, det går som kjent snart tomt for IPv4-adresser, er en særlig viktig utfordring.

Holen har merket seg at ting går riktig vei. Nettilbyderne har etter mange års formaninger endelig begynt å røre på seg i dette spørsmålet.

– Altibox lanserte IPv6 i forrige uke. Get har også lansert. PowerTech har levert dette i mange år allerede. Det som gjenstår er at det offentlige kommer etter, mener den påtroppende RIPE-lederen.

Her kommer han med en oppfordring til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som er en nøkkel i digitaliseringen av offentlig sektor.

– Difi har ikke fått IPv6 inn i sin referansekatalog over godkjente standarder. Det er en sterk oppfordring at det offentlige Norge, stat og kommuner, legger en plan for å innføre IPv6 så raskt som mulig, sier Hans Petter Holen.

Tankevekker

Foruten det kjente argumentet om at nye nettbrukere i verden på et tidspunkt må over på IPv6, så har Holen også en tankevekker.

– Dette er interessant å tenke på for innholdsleverandører, som dere i digi.no. Hvis dere bare kjører over IPv4, så vil en del besøkende etter hvert få innholdet levert gjennom en sentral adresseoversetter. Hva de gjør med innholdet vet ikke dere som innholdsleverandør noe om. Det kan påvirke. Spesielt er det viktig for det offentlige at dette ikke skjer, sier han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.