I år bruker vi over 7 milliarder kroner på utenlandske spillesider på nettet. Samtidig sier 69 prosent av oss at norske myndigheter bør jobbe for å forby spillsidene.
Rundt 300.000 her i landet spiller pengespill på nettet. Halvparten av disse spiller nettpoker. I løpet av året vil det bli svidd av totalt 7 milliarder kroner på utenlandske spillsider på nettet, skriver Aftenposten.
Samtidig viser en undersøkelse Norstat har gjort for Blå Kors at 91 prosent av befolkningen mener at den norske pengespillpolitikken enten er streng nok eller kunne ha vært strengere.
Lovgivningen i Norge er streng i forhold til hvordan det er i resten av verden, men bare 9 prosent ønsker et mildere lovverk.
I løpet av denne perioden har vi sløst bort over 26 milliarder kroner bare på utenlandske nettspillsider. Det tilsvarer fem nye operabygg i Bjørvika, eller 25 nye hoppbakker i Holmenkollen.
- Vi har en pengesterk og rik befolkning og godt utbygd infrastruktur i form av rask bredbåndsforbindelse. Det er klart Norge da er et interessant marked for nettspillaktører, sier direktør Atle Hamar i Lotteri- og Stiftelsestilsynet.
I fjor utgjorde spill på utenlandske nettsteder 18,7 prosent av omsetningen i det norske spillmarkedet. Likevel sier 69 prosent av befolkningen at norske myndigheter bør jobbe for et internasjonalt forbud mot nettbaserte pengespill, viser Norstat-undersøkelsen.
- Nordmenn vet at pengespill har store skadevirkninger, men selv vi som arbeider med å behandle spilleavhengige, er overveldet over den store skepsisen, sier generalsekretær i Blå Kors, Geir Gundersen.
Lotteri- og Stiftelsestilsynet måler fire ganger i året hvor mange som spiller på utenlandske nettsider, og hvor mye de spiller bort. Årets første måling ble gjort i mars.
-9 prosent svarte at de spilte pengespill på internett. Det er første gangen tallet er så høyt. Det har ligget på rundt 6-7 prosent. Det er en klar indikasjon på at antall spillere fortsatt vil øke framover, sier informasjonssjef Rune Timberlid tilsynet.
Han frykter at omsetningen på utenlandske nettsider vil overgå omsetningen til Norsk Tipping, som i fjor var på 10,3 milliarder kroner.
57 prosent av befolkningen sier de spiller på spill fra Norsk Tipping, men 58 prosent mener at også spillene fra det statlige spillselskapet bidrar til spilleavhengighet.
Ifølge Blå Kors hadde 25.000 nordmenn et spilleproblem i fjor.
- Skadevirkningene er fortsatt langt større enn norske myndigheter kan akseptere, og de unge spiller stadig mer. Vi må gjøre langt mer for å hindre det, sier Blå Kors' generalsekretær Geir Gundersen. (©NTB)