Microsoft har i dag publisert 2011-utgaven av sin årlige Security Intelligence Report. Dette skal være verdens største sikkerhetsundersøkelse av pc-er, med et korpus på 600 millioner maskiner. Data er innhentet gjennom selskapets sikkerhetstjenester i annet halvår i fjor. Rapporten gjelder 117 land
For Norge viser rapporten at av 1000 pc-er, var 3,8 infisert av ondsinnet kode i fjerde kvartal 2010. Gjennomsnittet for verden er 8,7.
Det spesielle for Norge er at infiserte pc-er i liten grad har virus. Nordmenns infiserte pc-er skyldes i langt større grad falske nettannonser, trojanere og andre typer uønsket kode, enn det globale gjennomsnittet.
Undersøkelsen viser denne oversikten over hvilke typer trusler norske infiserte pc-er har vært utsatt for:
Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge forklarer utviklingen ved at nettkriminelle har oppdaget nordmenns troskyldige omgang med lenker og fildeling, som de utnytter i stadig større grad.
− Mange nettbrukere tenker seg ikke om når de klikker på linker, laster ned filer fra venner eller surfer på nettet. Nordmenns vaner på nettet preges av naivitet og dårlig dømmekraft, mener Microsofts sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad. Samtidig påpeker han at når det gjelder bruk av antivirus- og antispionprogrammer blir nordmenn stadig flinkere. Den ormen som var mest aktiv i siste periode, Koobface, som ble funnet på 17 prosent av infiserte PC er nå ute av topp 10 listen i Norge.
Ifølge Microsoft har datakriminelle fordelt seg på to ulike grupper. Den ene er målrettet mot et lite antall nøye utvalgte ofre med et stort potensielt utbytte. Metodene til denne gruppen er svært avanserte. Den andre gruppen benytter seg av enklere metoder, og tyr til sosial manipulering for å stjele mindre pengesummer fra et stort antall forbrukere.
− Norske nettbrukere er blant de mest aktive i sosiale medier i verden. Gjennom sosialt konstruerte skadelige programmer lures norske brukere til å stole på sider som utgjør trusler. Med enkle forholdsregler, bedre opplæring og hyppigere oppdatering av programvare kan mange av disse truslene elimineres, sier Seierstad.
Administrerende direktør Tore Larsen Orderløkken i NorSIS sier resultatene fra Microsofts undersøkelse stemmer overens med deres erfaringer.
− Stadig flere av henvendelsene vi mottar kommer fra enkeltpersoner og virksomheter som har vært utsatt for vellykkede angrep, og der betalinger for blant annet falsk antivirus har gått til de kriminelle miljøene.
Orderløkken mener brukere må lære seg å slå på en «sosial brannmur».