JUSS OG SAMFUNN

Nordmenn med pirat-kopier kan få fengsel

Stadig tøffere lovverk gjør at nordmenn bør sjekke sin bærbare PC og iPod før de setter seg på USA-flyet.

13. sep. 2006 - 11:13

Georg Philip Krog er doktorgradstipendiat ved Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet fagboken "Internett og jurisdiksjon" og forelest ved prestisjetunge Harvward Law School. Der skrev han også en utredning om iTunes: "iTunes: How Copyright, Contract, and Technology Shape the Business of Digital Media - A Case Study"

Nå går han ut og advarer om at nordmenn på reise i USA kan risikere fengselsstraff dersom de har bryter med amerikansk opphavsrettslovgivning. Mest aktuellt er trolig forskjellige villkår som gjelder for iTunes.

- Det er ingenting i veien for at en norsk forbruker som bryter iTunes-vilkårene kan bli dømt i USA, selv om han ikke har forbrutt seg mot norsk lov, sier Krog til Aftenposten.

Når man installerer iTunes på en maskin må man, godta villkårene for å få installert programmet. Selv om man gjør installasjonen i Norge og dermed godtar villkårene for det norske markedet, så må man godta de villkårene som gjelder i det amerikanske markedet hvis man er på reise der.

Problemet begrenser seg ikke til forbrukertjenesten iTunes. Hvis man for eksempel er på forretningsreise i USA med en bærbar PC som inneholder piratkopiert programvare, musikk og/eller filmer så kan man bli saksøkt av aggressive rettighetshavere.

- Når en norsk forbruker handler på en internasjonal arena, slik som Internett, må han være klar over at han ikke bare kan forholde seg til norsk rett, men også andre lands rett, sier Krog.

Brudd på opphavsretten straffes mye hardere i USA enn i Norge og søksmål fra musikk-, film- og programvarebransjen mot forbrukere florerer. Dersom man blir utsatt for et slikt søksmål kan det raskt føre til store problemer.

- Hvis man ikke har råd til å reise dit og engasjere en skarpskodd amerikansk advokat til å representere seg, vil man sannsynligvis få en uteblivelsesdom med et stort økonomisk krav, sier Krog.

Dette kravet vil vokse seg stort hvis man ikke betaler og etterhvert vil det kunne ende som en straffesak. Da risikerer man å bli fengslet når man reiser til USA. Til nå har ingen nordmenn blitt saksøkt for dette i USA, men ifølge Aftenposten tror Krog at dette kan endre seg raskt fremover.

Han viser til at det nå foreligger et lovforslag som gir anledning til å saksøke utlendiger i USA dersom aktiviteten er rettet mot amerikansk territorium og krenker amerikanske opphavsretter, patenter, andre immatrielle rettigheter eller kopisperrer.

- Dette lovforslaget kommer etter all sannsynlighet til å gå gjennom, og da går det mot tøffere tider, sier Krog.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.