Google kom i forrige uke med en ny rapport om forespørslene fra ulike lands myndigheter om innsyn i brukerdata. Rapporten gjelder for andre halvdel av 2013. En tilsvarende rapport fra Microsoft er omtalt her.
Innsynsrapporten fra Google viser at antallet forespørsler fortsatt er stigende, fra 25 879 til 27 477 fra første til andre halvår i fjor, men det er knapt noen økning i det totale antallet berørte brukerkontoer – 42 648. Dette er forespørsler knyttet til etterforskning av kriminalitet. Offisielle forespørsler knyttet til amerikansk, nasjonal sikkerhet rapporteres separat. Google skriver at den årlige veksten i forespørsler, til dels skyldes økt brukt av selskapets tjenester.
Omtrent 38 prosent av forespørslene i forrige halvår kom fra amerikanske myndigheter, men også Frankrike, Tyskland, India, Storbritannia og Brasil sendte Google mer enn tusen forespørsler hver i fjor høst.
Ifølge Googles rapport har Norge for første gang siden første halvår av 2012 bedt om å få utlevert brukerdata fra Google. Til gjengjeld dreide det seg i forrige halvår om 37 forespørsler om i alt 51 brukerkontoer. Google utlevert data i forbindelse med 73 prosent av disse forespørslene. Som videoen nedenfor viser, kan det være mange årsaker til at forespørsler blir avvist.
Tallene fra Google viser dog at andelen av forespørsler hvor data blir framlagt, har stadig er dalende, fra 76 prosent i andre halvdel av 2010 til 64 prosent i forrige halvår.
Les også:
- [06.02.2015] Politiet øker interessen for nordmenns nettaktivitet
- [10.03.2014] Utleverer stadig mer norske brukerdata