ANALYSER

Norge er en web-sinke

Sverige til topps på Tim Berners-Lees indeks.

Sverige, USA og Storbritannia er best på å utnytte de mulighetene som weben byr på. Norge henger etter, ifølge World Wide Web Foundations ferske indeks. Weboppfinner Sir Tim Berners-Lee innfelt.
Sverige, USA og Storbritannia er best på å utnytte de mulighetene som weben byr på. Norge henger etter, ifølge World Wide Web Foundations ferske indeks. Weboppfinner Sir Tim Berners-Lee innfelt. Bilde: World Wide Web Foundation / Per Ervland
6. sep. 2012 - 09:53

Sverige er igjen kåret til det mest modne IT-landet i verden, denne gang i en bred undersøkelse som tar for seg webens sosiale og politiske innvirkning.

Norge henger greit med på en niendeplass, men blir symptomatisk hengende etter de beste, ifølge Webindex 2012, utgitt av Tim Berners-Lees World Wide Web Foundation.

Rapporten som omfatter data fra årene 2007-2011 er også tilgjengelig i en PDF-utgave.

Indeksen er basert på tre hovedkategorier. (1) Tilstand og tilgang på fysisk infrastruktur (bredbånd) som muliggjør webaksess, inkludert utdanning, lovverk og reguleringer, samt sensur. (2) Webinnhold og bruk av weben. (3) Politisk, økonomisk og samfunnsmessig påvirkning.

Vi går rett på undersøkelsens nøkkelfunn om Norge:

Norge er velsignet med ganske avansert IT-infrastruktur og en bredbåndspenetrasjon på 36,6 prosent, blant de høyeste i verden. 94 prosent av husholdningene har tilgang til datamaskin, også det helt i toppen.

Et overveldende flertall av nordmenn, også det 94 prosent, benyttet seg av weben i 2011. Her er vi bare slått av Island, som kan skilte med enda et prosentpoeng.

Henger etter

Norge scorer derimot lang dårligere på tilgjengelig innhold med en 16. plass. Her støtter rapporten opp under forhold som er kjent fra før. Norsk forvaltning har i altfor liten grad tatt innover seg mulighetene som ligger i utvikling av digitale tilbud og selvbetjeningløsninger.

- Norges IKT-bruk for å effektivisere offentlig sektor har falt noe de siste fem årene, viser våre data. Det avslører viktige forbedringsområder, heter det i rapporten.

Lignende funn er avdekket også i en lang rekke andre undersøkelser. Deriblant en FN-rapport utgitt i mars i år som viser at Norge sløver med e-forvaltning.

For årene 2009-2010 ble Norge rangert tredjebest på vilkår, men måtte nøye seg med 17. og 16. plass i delindekser for henholdsvis IT-ferdigheter og -bruk, ifølge World Economic Forum.

Tar grep

Likeledes er det kjent at det digitale tjenestetilbudet i Oslo ligger langt bak hovedstedene København og Stockholm. Tidligere i år vedtok imidlertid kommunens politikere en IT-reform. Det er bred politisk enighet om at noe må gjøres.

Også regjeringen varslet ved påsketider en fulldigitalisering av offentlig sektor. Statsminister Jens Stoltenberg varslet at Norge skal bli ledende og få en forvaltning som er tilgjengelig døgnet rundt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.