Bergen (NTB-Kjell Sletta): Selv om innføringen av nye bankkort med chip, også kalt smartkort, har pågått i flere år her i landet, er det ennå langt igjen til den nye teknologien har tatt helt over.
Knapt en tredel av de rundt sju millioner kortene som er i bruk i dag er av den nye typen.
Banker og kortutstedere bestemmer selv når de vil ta den nye teknologien i bruk. Det er ikke satt noen dato for når overgangen skal være fullført. Det er heller ikke alle forretninger, restauranter osv. som har skaffet seg de nye terminalene som trengs for å lese innholdet i chipen.
Utlandet
Nye kort utstedes både med magnetstripe og chip, og bankene lover at overgangen ikke skal skape problemer for kundene her i landet.
Men i enkelte andre land kan norske kortbrukere med «gamle» kort uten chip støte på problemer med betalingen. I Danmark tar ikke de store butikkjedene magnetstripekort, og i Storbritannia har overgangen gått så raskt at det ofte ikke nytter å komme med et kort uten chip.
- I Storbritannia var bankene svært plaget med svindel. De brukte ikke vårt system med PIN-kode, men baserte seg på underskrift. Derfor måtte overgangen til chipkort gå raskt. Men det er fortsatt mulig å få ut penger med kort med magnetstripe i Storbritannia, sier avdelingsdirektør i Sparebankforeningen, Jan Digranes.
Ikke problemer
Digranes bekrefter at overgangen tar tid, men han tror ikke norske bankkunder skal få problemer på grunn av nye kort her i landet.
- Kortene som utstedes med chip har også magnetstripe. De nye terminalene skal ta begge deler. Men vi kommer til å måtte bruke begge systemer i flere år framover. Norge ligger omtrent i midten når det gjelder å ta den nye teknologien i bruk. Mange land i Østen har ikke begynt å innføre dette ennå, og mange steder i USA kan du ikke bruke kort med chip.
En tredel med chip
Informasjonssjef Anders Bigseth i Teller AS, tidligere Visa Norge, forteller at det er utstedt om lag 1,8 millioner kort med chip i dag. Totalt regner han med at det er om lag sju millioner kort i bruk i Norge.
- Det er bankene som bestemmer om de vil utstede kort med chip, men stadig flere gjør det. I resten av Europa er nesten halvparten av Visa-kortene med chip, forteller Bigseth.
- Vi venter en betydelig økning i 2009. Stadig flere banker tar den nye teknologien i bruk. DnB NOR - Norges største kortutsteder, har ennå ikke har tatt i bruk nye kort. Når det skjer vil antallet øke betydelig.
Sikkerhet
De nye chipkortene skal bedre sikkerheten for brukerstedene og kundene. I 2007 ble det svindlet med norske kort for 141 millioner kroner, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon. Svindelen har økt kraftig gjennom flere år.
En stor del av svindelen med kort skjer i dag ved at magnetstripen kopieres. Et kort med chipteknologi inneholder langt mer informasjon mer informasjon enn magnetstripen og denne informasjonen er meget vanskelig å kopiere.
Les også:
- [17.09.2010] Bankkort med knapper og skjerm
- [08.10.2008] La ut oppskrift for å klone smartkort
- [09.09.2008] Franske tog får USB-billetter
- [01.09.2008] Forbereder kortsvindel mot selvbetjente kasser
- [01.08.2008] Forskere tar knekken på krypterte disker
- [16.07.2008] Fnyser av BankID-kritikk