Ifølge Wireless Sweden er det trådløse Sverige en myte. Bladet siterer telekomekspert Bengt Nordström dit hen at Norge og Finland ligger alltid et steg foran.
På oppdrag fra ISA har Nordström kartlagt den svenske mobilbransjen.
- Det er spesielt på innholdstjenester og mobile tjenester utover tale at Norge utmerker seg, presiserer han overfor digi.no.
Han legger til at norske operatører som Telenor og Nera har vært flinkere enn sine svenske motparter til å markedsføre sine tjenester og å skape interesse for innhold.
Som grunnlegger av konsulentselskapet Northstream har Nordström analysert 429 svenske store og små bedrifter med trådløs teknologi og tjenester.
Bedriftene omsetter til sammen for 155 milliarder kroner og sysselsetter 50.000 personer i Sverige.
Det er Ericsson, de store mobiloperatørene Telia, Comviq, Vodafone og konsulentselskapet Telia Sonera, Teleca og HiQ som dominerer den svenske mobilindustrien.
Rapporten viser at til tross for at 40 prosent av de selskapene som eksisterte i 2001 nå er borte, har Sverige i dag like mange trådløse selskaper som under toppåret 2000.
Daglig leder Tom Schreuder i analyseselskapet Telekompaniet er ikke overrasket over at Nordström plasserer Norge foran Sverige når det gjelder bruken av mobile tjenester.
– Norge har en topografi med mange fjorder og fjell og vi har gjennom årene vært tvunget til å tenke kommunikasjon, sier han.
Han påpeker at Norge er et av verdens billigste land på teknisk utstyr og PC, som følge av høy penetrering og bruk av utstyr. Nylig var Schreuder i Brasil, der en bærbar PC koster dobbelt så mye.
– Dette er fordi bare en promille i Brasil kan ha mulighet til å kjøpe slikt utstyr, sier han.
Schreuder tillegger oljesektoren, Hydro, kraftselskaper og andre høyteknologiske selskaper i Norge æren for at vi har kommet langt i Norge. På trådløst trekker han fram Telenor og Birdstep med sin utbredelse av WLAN (trådløse IP-soner) på Statoil-stasjoner og hotellkjeder.
Mange kraftselskap har bygget ut trådløse kommunikasjon basert på egne midler.
– Det norske televerket var innovatør på tidlig 1990-tallet. Vi har en beinhard konkurranse i Norge mellom flere enn 300 forskjellige aktører, sier Schreuder.
Telekomanalytiker Tore Aarønæs er derimot ikke spesielt imponert over Norges utvikling de siste fem årene.
– Vi har vært flinke, men må skjerpe oss for å holde tritt i konkurransen. 3G-telefoni er for eksempel operativt nå i Sverige, mens det i Norge tidligst kommer på slutten av året. Dermed ser vi ut til å være blant de siste som tar denne teknologien i bruk,
forteller Aarønæs.
Han er enig i at Norge ligger i verdenstoppen for bruk av mobiltelefoni utover tale som bruk av verdiøkende tjenester på SMS og MSN tjenester.
– På dette området har vi hatt delegasjoner fra Sverige som vil lære om hvordan vi bruker teknologien, sier han.